Pobrežná stráž márne žiadala kapitána o návrat na havarovanú loď

NETKY.SK • 18 Január 2012, 08:08 • 2 min
Pobrežná stráž márne žiadala kapitána o návrat na havarovanú loď

Pobrežná stráž márne žiadala kapitána o návrat na havarovanú loď

slovakia

left justify in out

img

Kapitán talianskej výletnej lode Costa Concordia, ktorá sa prevrátila pri pobreží Toskánska, po havárii opustil plavidlo a odmietol viacnásobné výzvy pobrežnej stráže, aby sa vrátil na palubu a dohliadal na evakuáciu. Vyplýva to z konverzácie, ktorej prepis priniesol dnes taliansky denník Corriere della Sera.
      Kapitán Francesco Schettino je v súčasnosti vo väzbe, obvinený z neúmyselného zabitia, stroskotania lode a jej opustenia. 
      Zvuková nahrávka odráža chaos a zmätok počas minút po tom, ako Costa Concordia v noci z piatka na sobotu narazila na skalu pri ostrove Giglio a prevrátila sa na bok. Na jej palube sa v tom čase nachádzalo 4200 cestujúcich. O život prišlo najmenej 11 ľudí, 24 je stále nezvestných. 
      Pobrežná stráž na ostrove Giglio uviedla, že nemôže potvrdiť autenticitu nahrávky. Odmietla pritom, že by záznam poskytla novinám.
      Na zázname telefonickej komunikácie hovorí pobrežná stráž s kapitánom, ktorý sa už v tom čase nachádzal mimo lode. Paluba plavidla pritom bola stále plná ľudí.
      "Sú tam ľudia schádzajúci na prove po rebríku dole... Povedzte mi, či sú tam deti, ženy a aký druh pomoci potrebujú. A povedzte mi počet každej z týchto kategórií. Je to jasné?!" hovorí predstaviteľ pobrežnej stáže.   
      Kapitán v odpovedi tvrdí, že už je v záchrannom člne. Na otázku, čo tam robí, odpovedá: "Som tu, aby som koordinoval záchranu..." 
      "Čo tam koordinujete?... Vráťte sa na palubu! To je rozkaz! Nemáte čo rozmýšľať. Oznámili ste 'opustite loď'. Teraz dávam rozkazy ja. Vráťte sa na palubu! Je to jasné?" vyzývala pobrežná stráž. 
      Schettino viackrát vyhýbavo odpovedal, napokon po viacnásobných výzvach na nahrávke rezignovane hovorí, že sa vracia. Podľa médií tak však kapitán neurobil.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies