Na Pražskom hrade sa začala inaugurácia zvoleného prezidenta Pavla

NETKY.SK • 9 Marec 2023, 14:20 • 2 min
Na Pražskom hrade sa začala inaugurácia zvoleného prezidenta Pavla

PRAHA - Na Pražskom hrade sa začala spoločná schôdza oboch komôr českého parlamentu, počas ktorej zvolený prezident Petr Pavel zloží sľub a stane sa novou hlavou štátu. Na ceremónii vo Vladislavskej sále je prítomných asi 800 pozvaných hostí vrátane Pavlových predchodcov Miloša Zemana a Václava Klausa.

slovakia

left justify in out

Krátko po 14.00 h do sály vstúpili najvyšší ústavní činitelia v protokolárnom poradí – predseda Senátu Miloš Vystrčil a predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová, za nimi premiér Petr Fiala a následne predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský s manželkou. Potom svoje miesta v predných radoch zaujali bývalí prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus spolu s manželkami a tiež vdova po Václavovi Havlovi Dagmar Havlová. Schôdza by mala trvať približne 50 minút. Potom Pavel s manželkou opustí Vladislavskú sálu a spolu pôjdu pozdraviť ľudí z balkóna na Treťom nádvorí Pražského hradu.

 

img

 

Týmto gestom Pavel symbolicky nadviaže na prvého českého prezidenta Václava Havla, ktorý verejnosť zdravil z toho istého miesta. V tomto bode programu avizoval Pavlov tím prekvapenie. V sprievode náčelníka generálneho štábu Karla Řehku pôjde následne špalierom bojových zástav k soche T. G. Masaryka na Hradčanskom námestí, kde položí kvety a pozdraví sa s verejnosťou. Tam by malo nastať ďalšie prekvapenie. O 15.30 h sa začne v Španielskej sále menej formálne stretnutie pri čaši vína, na ktoré je pozvaných asi 2500 hostí. Slávnostný deň sa skončí ekumenickou modlitbou za vlasť a prezidenta v Katedrále svätého Víta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies