Po zmene nariadenej súdom je na obálke denníka Zaman usmievajúci sa Erdogan

NETKY.SK • 6 Marec 2016, 14:36 • 2 min
Po zmene nariadenej súdom je na obálke denníka Zaman usmievajúci sa Erdogan

ISTANBUL - V angličtine vychádzajúci turecký denník Zaman má na titulnej strane dnešného vydania fotografiu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vnútri čísla článok o končiacej sa výstavbe mosta cez Bospor, ktorú prezident podporuje.

slovakia

left justify in out

Dnešné číslo vyšlo dva dni po tom, ako si polícia za použitia slzotvorného plynu a vodných diel vynútila vstup do sídla redakcie denníka v Istanbule, ktorú teraz na základe rozhodnutia súdu budú riadiť súdnou cestou určení správcovia. Redakcia za nových podmienok pracuje od soboty.

 

img


Piatkové rozhodnutie súdu vyvolalo veľké protesty prívržencov tureckej opozície a namietala proti nemu aj EÚ, ako aj organizácie na ochranu ľudských práv a slobody slova a tlače.


Zaman je opozičným denníkom, ktorý vychádzal v náklade 850.000 výtlačkov. Podľa agentúry AP zásah proti opozičnému denníku je súčasťou intenzívnych snáh tureckej vlády potlačiť protivládne hnutie spájané s exilovým duchovným Fethullahom Gülenom.


Prezident Recep Tayyip Erdogan o ňom tvrdí, že stojí za sériou vykonštruovaných zvukových nahrávok zverejnených na internete, ktoré údajne odhalili korupciu v najvyšších vládnych kruhoch. Táto korupčná aféra "praskla" v decembri 2013.


Gülen - bývalý Erdoganov podporovateľ - popiera akúkoľvek účasť na zverejnení nahrávok a odmieta obvinenia, že využíva sieť svojich chránencov na ovplyvňovanie politiky v Turecku.


Terčom reštrikcií zo strany vládnych úradov sú aj ďalšie opozičné médiá a novinári. Erdogan, ktorý je v čele Turecka od roku 2003 - najprv ako premiér, teraz ako prezident -, vak tvrdí, že Turecko má najslobodnejšie médiá na svete, uviedla agentúra DPA.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies