Po zemetrasení na východe Slovenska je 16 rodinných domov určených na zbúranie a bolo cítiť ďalšie dotrasy

NETKY.SK • 19 Október 2023, 10:45 • 2 min
Po zemetrasení na východe Slovenska je 16 rodinných domov určených na zbúranie a bolo cítiť ďalšie dotrasy

PREŠOV - Viac ako 520 objektov v najviac postihnutých obciach skontrolovali statici v súvislosti s minulotýždňovým zemetrasením na východe Slovenska. Vážne poškodených je vyše 60 budov, zhruba 16 rodinných domov je podľa prvotných obhliadok určených na zbúranie.

slovakia

left justify in out

V Prešovskom kraji naďalej trvá mimoriadna situácia a pracuje sa na možnostiach pomoci ľuďom postihnutých prírodnou katastrofou. V najviac postihnutých obciach navyše v utorok večer zaznamenali ďalšie citeľné dotrasy zemetrasenia.

 

Dotrasy môžu trvať aj niekoľko mesiacov

Ako pre agentúru SITA potvrdila seizmologička Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied Lucia Fojtíková, dotras hlásili z obcí Černina, Ďapalovce a Nižná Sitnica.

„Možno bol pocítený aj inde, ale z týchto obcí máme hlásenia. Dotras bol zaznamenaný o 21:28, magnitúdo bolo 1,4 a hĺbka 5,1 kilometra. Išlo teda o pomerne slabý otras, ale bol pocítený na viacerých miestach,“ skonštatovala Fojtíková.

Od prvého silného zemetrasenia zaznamenali štyri silnejšie dotrasy, u ktorých sa dala určiť presná poloha. Ďalších zhruba 10 bolo miernejších. Dotrasy môžu podľa nej trvať aj niekoľko mesiacov.

Ponuka stavebných inžinierov

Podľa prednostu Okresného úradu v Prešove Petra Harvana v utorok 17. októbra statici ukončili prvotné obhliadky poškodených nehnuteľností, kedy ešte skontrolovali vzdialenejšie chrámy v okresoch Svidník a Stropkov.

Za vážne poškodených podľa neho označili viac ako 60 nehnuteľností. Komora stavených inžinierov ponúkla podľa Harvana majiteľom minimálne 16-tich najviac zničených rodinných domov, že im vypracuje statické posudky iba za náklady spojené s cestovným.

„Dnes sú v teréne v troch obciach Jankovce, Ďapalovce a Nižná Sitnica. Budú rozprávať s každým majiteľom domov ako zachrániť dom, ak ho budú chcieť zachrániť, alebo či ho radšej zbúrať,“ uviedol Harvan s tým, že napríklad najviac zničený dom v Ďapalovciach chcú majitelia zachrániť.

„Určite niektorí majitelia budú chcieť zbúrať domy. V niektorých prípadoch možno zbúranie a postavenie novej nehnuteľnosti vyjde efektívnejšie,“ dodal prednosta.

 

Nejasný osud poškodených kostolov

Podľa starostu obce Ďapalovce Jána Cmára, v obci majú na zbúranie určených zhruba päť až šesť domov. Ich majitelia sa rozhodnú aj podľa podrobných statických posudkov. V stredu podvečer majú podľa neho naplánované stretnutie občanov so statikmi.

„Po búracích prácach v priebehu minulého týždňa už si ľudia začínajú opravovať drobné trhliny, vo veľkom sa stavajú komíny. Ešte stále chodia likvidátori z poisťovní,“ uviedol k aktuálnej situácii v obci starosta Ďapaloviec, ktoré boli označené ako epicentrum zemetrasenia z 9. októbra so silou 4,9 magnitúda.

Nejasný je stále osud poškodených kostolov, ktoré minulý týždeň monitorovali prostredníctvom 3D skenerov. „To neodhalilo, čo sme chceli. Potrebujeme ešte urobiť röntgen, ktorý by ich prezrel najneskôr budúci týždeň,“ doplnil prednosta Harvan.

Program Obnov svoj dom 4

Zároveň potvrdil, že sa pracuje na ďalších formách pomoci pre majiteľov nehnuteľností zničených, či poškodených zemetrasením.

„Požiadali sme Sekciu krízového riadenia Ministerstva vnútra SR o to, či by sme mohli priamym zadaním, so súhlasom majiteľa, nechať nehnuteľnosť zbúrať, pretože to sú desiatky tisíc eur, ktorými by sme im vedeli pomôcť. Čakáme stále na oficiálnu odpoveď,“ uviedol s tým, že podobne štát pomohol aj ľuďom pri asanácii šiestich domov po masívnom zosuve pôdy pod hradom v Kapušanoch v roku 2010.

O pomoc pre majiteľov nehnuteľností požiadal aj ministerstvo financií. Na začiatku budúceho týždňa je podľa neho naplánované stretnutie starostov postihnutých obcí s Agentúrou životného prostredia a rokovanie o pomoci z programu Obnov svoj domov 4 v rámci Plánu obnovy. „Je možnosť, aby z tejto výzvy boli presunuté financie práve na pomoc týmto postihnutým obciam,“ uviedol Harvan.

Dodal, že pomoc by sa mohla týkať všetkých statikmi kontrolovaných budov, ale aj ďalších stoviek menej poškodených domov. Jedna nehnuteľnosť by mohla podľa neho získať pomoc až do výšky 19-tisíc eur. Podmienkou by bolo podanie žiadosti.

„Verím, že to dopadne dobre,“ dodal Harvan, podľa ktorého aj v tomto prípade už podobná pomoc bola poskytnutá, a to po nedávnej búrke, ktorá spôsobila škody v okrese Michalovce.

 

Stále pomáhajú aj hasiči

V pomoci obyvateľom stále pokračujú aj hasiči. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová, v minulom týždni zasahovalo v súvislosti so zemetrasením celkovo 132 príslušníkov hasičského zboru so 48 kusmi hasičskej techniky.

„Hasiči pomáhali najmä pri monitoringu a odstraňovaní konštrukcií komínov a striech rodinných domov, ktoré ohrozovali obyvateľov obcí,“ konkretizovala Knišová. V tomto týždni v prácach pokračovalo 20 príslušníkov s 10 kusmi techniky. Počas utorka dňa zasahuje 13 hasičov v obciach Giglovce, Ruská Poruba a na Družstevnej ulici v Humennom.

„Hasiči sú nasadzovaní na základe požiadaviek zo strany starostov obcí a pomáhajú najmä pri monitoringu a asanácií poškodených komínov,“ dodala hovorkyňa hasičov. „Mimoriadna situácia vyhlásená v Prešovskom kraji potrvá minimálne do ukončenia prác hasičov a do času, kedy nám dá Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR odpoveď,“ doplnil k aktuálnej situácii Harvan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SITA Foto: Aktuality.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies