Za haváriu lode pri Mauríciu môže kapitán, ktorý popíjal na oslave

NETKY.SK • 22 December 2021, 08:09 • 2 min
Za haváriu lode pri Mauríciu môže kapitán, ktorý popíjal na oslave

PORT LOUIS - Loď narazila na plytčinu v oblasti Pointe d'Esny, ktorá je známa pre svoju jedinečnú biosféru. V danej oblasti sa nachádzajú aj mokrade vyhlásené Ramsarským dohovorom o mokradiach za lokalitu medzinárodného významu. Havária spôsobila ekologickú katastrofu.

slovakia

left justify in out

Kapitán a prvý dôstojník lode, ktorá narazila na plytčinu v oblasti koralového útesu pri Mauríciu, sú vinní z ohrozenia tamojšieho životného prostredia. Informovala o tom v utorok stanica BBC.

 

img

 

Kapitán plavidla sa priznal, že popíjal alkohol počas bližšie nešpecifikovanej narodeninovej oslavy predtým, ako tanker MV Wakashio 25. júla 2020 narazil na plytčinu. Pri incidente sa do mora dostalo približne 1 000 ton paliva, čo následne spôsobilo ekologickú katastrofu. Vo vodách Maurícia sa nachádzajú svetoznáme koralové útesy, ktoré vyhľadávajú turisti.

 

Prečítajte si tiež: Aký trest hrozí vinníkom za zostrelenie letu MH17?

 

Kapitán vyhlásil, že dal príkaz, nech sa plavidlo priblíži k maurícijským vodám, aby mohli členovia posádky zatelefonovať svojim rodinám. „More bolo rozbúrené, ale viditeľnosť bola dobrá a umožňovala bezpečnú plavbu,“ uviedol.

 

Vyšetrovanie odhalilo, že dôstojník, ktorý mal na starosti pozorovateľnu, dostal povolenie zúčastniť sa na zmienenom večierku, z čoho vyplýva, že nedokázal zabezpečiť bezpečnú navigáciu lode.

 

img

 

Kapitán sa ospravedlnil za vzniknuté škody na tamojšom prírodnom prostredí. Jeho i nemenovaného dôstojníka odsúdia 27. decembra.

 

Africká pobočka environmentálnej organizácie Greenpeace varovala v čase nehody, že tisíckam zvieracích druhov hrozí následkom znečisteného životného prostredia utopenie, pričom táto ekologická katastrofa ohrozí aj miestnu ekonomiku, potravinovú bezpečnosť a zdravie obyvateľov Maurícia.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Tajfún Rai zabil na Filipínach vyše 200 ľudí




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies