Po unesenom Britovi v Nigérii pátra polícia aj armáda

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 06:54 • 2 min
Po unesenom Britovi v Nigérii pátra polícia aj armáda

JOS - Nigérijské bezpečnostné zložky pátrajú po britskom stavebnom robotníkovi, ktorého údajne uniesli vo zväzovom štáte Plateau. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Pátranie sa začalo, keď muž neprišiel v sobotu ráno do práce, uviedol kapitán Ikedichi Iweha, hovorca špeciálnej pracovnej skupiny zloženej z príslušníkov armády a polície.
      

Zatiaľ nie je známe, či údajní únoscovia patrili k islamistickej sekte Boko Haram alebo ide len o banditov. Sekta Boko Haram si sa do pozornosti celého sveta dostala v apríli, keď v severonigérijskom štáte Borno uniesla z miestnej školy vyše 200 dievčat. 
      

Únosy cudzincov ozbrojenými skupinami na juhu krajiny, ktorý je bohatý na ropu, sú už niekoľko rokov pomerne bežnou praxou. Čoraz bežnejšími sa však v ostatnom čase stávajú aj únosy cudzích štátnych príslušníkov na prevažne moslimskom severe. Na rozdiel od juhu, kde sú hlavným motívom peniaze z výkupného za obete únosov, sú hlavné dôvody takéhoto konania na severe prevažne ideologické.
      

Zväzový štát Plateau sa nachádza v tzv. "strednom páse" - regióne, kde sa prevažne moslimský sever stretáva s kresťanským juhom Nigérie a kde žijú vedľa seba komunity z rozličných etnických a náboženských komunít.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies