Po potýčke s izraelským vojakom musí francúzska diplomatka opustiť krajinu

NETKY.SK • 27 September 2013, 18:05 • 2 min
Po potýčke s izraelským vojakom musí francúzska diplomatka opustiť krajinu

TEL AVIV - Francúzska diplomatka Marion Fesneauová-Castaingová musí po ruvačke s izraelským vojakom najneskôr do konca decembra opustiť Izrael. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Diplomatku nevypovedajú ako nežiaducu osobu (persona non grata), pretože v súvislosti s incidentom došlo k priateľskej dohode s francúzskou stranou, uviedol nemenovaný predstaviteľ izraelského ministerstva zahraničných vecí. So správaním diplomatky, ktorá sa pokúsila udrieť vojaka, nesúhlasila ani francúzska strana, potvrdil izraelský zdroj. Fesneauová-Castaingová sa spolu s ďalšími diplomatmi minulý piatok pokúsila doručiť stany a ďalšiu pomoc Palestínčanom na severe Západného brehu Jordánu. Chatrče Palestínčanov niekoľko dní predtým zničila izraelská armáda. K zásahu vojakov došlo po tom, ako izraelský najvyšší súd rozhodol, že stavby sú nezákonné.

Fesneauová-Castaingová vypovedala, že izraelskí vojaci sa k nej správali hrubo. Na videozázname vidieť, ako ležala na zemi a nakoniec udrela vojaka do tváre. Európska únia v súvislosti s týmto prípadom vyjadrila znepokojenie. Zdôraznila, že dodávky humanitárnej pomoci sa majú dostať bez prekážok na obsadené palestínske územie a má sa tam uplatňovať medzinárodné humanitárne právo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies