Po otvorení pracovného trhu príde do Rakúska málo ľudí

NETKY.SK • 11 Apríl 2011, 11:58 • 2 min
Po otvorení pracovného trhu príde do Rakúska málo ľudí

Po otvorení pracovného trhu príde do Rakúska málo ľudí

slovakia

left justify in out

Keď sa 1. mája otvorí v Rakúsku pracovný trh pre susedné štáty, nedôjde k nijakému náporu záujemcov o zamestnanie v tejto krajine. Podľa analýzy rakúskeho hospodárskeho ústavu Wifo, vypracovaného na objednávku spolkového ministerstva sociálnych vecí, z Česka, Slovenska a Maďarsko príde len málo ľudí. Iba 0,4 % obyvateľov si z nich dokáže predstaviť príchod do Rakúska. Wifo uvádza, že tento prílev síl na rakúsky pracovný trh by mohol dosahovať ročne 11.500 až 16.500 osôb. Pôjde predovšetkým o ľudí s odbornou kvalifikáciou. Časom však v súvislosti s rastúcou životnou úrovňou v susedných východných krajinách bude ich prúd slabnúť.
      Už teraz je v Rakúsku z Česka, Slovenska a Maďarska asi 9400 pracovníkov. A ich počet my mal vzrásť na 26.000. Väčšina z nich bude dobre ovládať nemčinu. Jedným z najkvalifikovanejších "pracovných migrantov" sa stal Čech Robert Chvátal, šéf spoločnosti T-Mobile.
      Zo záujemcov o zamestnanie v Rakúsku chce v ňom pracovať len asi 40 % sezónne. Pôjde o stavbárov, opatrovateľov, reštauračný personál, pracovníkov v poľnohospodárstve a lesníctve prípadne spracovateľskom priemysle. Motívom zmeny zamestnania sú vyššie zárobky a vyššia životná úroveň v zahraničí.
      Rakúsko a Nemecko sú posledným krajinami EÚ (15), ktoré úplne otvárajú svoj pracovný trh pre členov spoločenstva zo strednej a východnej Európy. Plne využili sedemročné prechodné obdobie. Veľká Británia, Írsko a Švédsko otvorili pre nich pracovný trh už v roku 2004, v ktorom sa stali bývalé komunistické krajiny členmi EÚ.
      Wifo očakáva, že z troch rakúskych susedov sa bude o prácu uchádzať viac ľudí z prihraničných oblastí. "Pendlerov", teda ľudí, ktorí budú denne cestovať z domu do zamestnania v susednom štáte, bude viac ako Čechov, Slovákov a Maďarov, ktorí sa stanú migrantmi.

Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies