Po finančnej kontrole prepustili šéfku sekretariátu predsedníčky Ústavného súdu

NETKY.SK • 12 Február 2015, 17:56 • 2 min
Po finančnej kontrole prepustili šéfku sekretariátu predsedníčky Ústavného súdu

KOŠICE - Z Kancelárie Ústavného súdu (ÚS) SR prepustili tento mesiac vedúcu sekretariátu predsedníčky súdu Alenu Šuranovú. Dôvodom bolo, že podľa zistení finančnej kontroly spôsobila Kancelárii ÚS škodu vyše 1200 eur.

slovakia

left justify in out

O prípade informoval dnes Denník N, pre médiá v tejto súvislosti reagoval vedúci Kancelárie ÚS Ivan Mikuš. Potvrdil, že z jeho poverenia sa v mesiacoch január a február 2015 uskutočnili vnútorné kontroly zamerané na čerpanie finančných prostriedkov z rozpočtu.
     

"Predmetom týchto kontrol bolo čerpanie a využívanie finančných prostriedkov Kancelárie Ústavného súdu v roku 2014 (kontrola ukončená 28. januára 2015) a v rokoch 2012 a 2013 (kontrola ukončená 5. februára 2015). Z výsledkov týchto kontrol vyplynulo, že zamestnankyňa Alena Šuranová spôsobila Kancelárii Ústavného súdu škodu vo výške 1244,67 eura," uvádza sa v stanovisku Kancelárie ÚS pre TASR. Škodová komisia zápisnicou zo zasadnutia dňa 5. februára konštatovala nehospodárne použitie finančných prostriedkov, výšku škody potvrdila a odporučila Kancelárii ÚS uplatniť si náhradu škody od zamestnankyne v danej výške. "Napriek tomu, že spôsobená škoda bola uhradená, vedúci Kancelárie Ústavného súdu bezodkladne vyvodil pracovnoprávnu zodpovednosť a s touto zamestnankyňou bol 6. februára 2015 ukončený služobný pomer."
     

"Vzhľadom na to, že doteraz vyčíslená výška škody nemusí byť definitívna a je potrebné došetriť aj niektoré ďalšie skutkové okolnosti, pretože obidve kontroly prebehli v relatívne obmedzenom časovom úseku, aj s ohľadom na posúdenie otázky možného vzniku trestnoprávnej zodpovednosti (preverenie existencie skutočností, ktoré by mohli nasvedčovať možnosti spáchania trestného činu) som vydal poverenie na vykonanie ďalšej kontroly. Po ukončení tejto kontroly a komplexnom vyhodnotení jej výsledkov bude možné uzavrieť, či v danom prípade išlo o nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami štátu alebo existujú skutočnosti, ktoré nasvedčujú tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu. V takom prípade sme pripravení podať na bývalú zamestnankyňu Alenu Šuranovú trestné oznámenie," vysvetlil Mikuš ďalší postup Kancelárie ÚS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies