Po 49 rokoch otvorili kupolu na Vyhliadkovej veži na Dukle

NETKY.SK • 9 Október 2023, 17:30 • 2 min
Po 49 rokoch otvorili kupolu na Vyhliadkovej veži na Dukle

BRATISLAVA - Po takmer ročnej druhej etape rekonštrukcie a modernizácie bol v tomto roku sprístupnený pre verejnosť objekt v správe Vojenského historického ústavu - Vyhliadková veža na Dukle. "Dolnú kupolu Vyhliadkovej veže na Dukle sme sprístupnili po 49 rokoch," povedal pre Teraz.sk riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

slovakia

left justify in out

Návštevníci podľa neho mohli vzhliadnuť aj komplexne obnovenú a zmodernizovanú vrchnú vyhliadkovú kupolu, spolu s vyhliadkovou terasou.

Vojenský historický ústav podľa Čaploviča v letných mesiacoch tohto roku zrealizoval v interiéri dolnej kupoly Vyhliadkovej veže na Dukle ďalšiu etapu inštalácie štvrtej stálej múzejnej expozície, pod názvom „Duklianske bojisko v premenách času“.

Jej súčasťou je aj vytvorenie imitácie mínového poľa s použitím nálezov (protipechotných a protitankových mín) pochádzajúcich priamo z duklianskeho bojiska. Popritom boli aj v priestoroch dolnej kupoly nainštalované moderné dotykové multimediálne obrazovky, ako aj dotykový multimediálny interaktívny stôl.

S výsledkami týchto prác sa pri príležitosti 79. výročia Karpatsko-Duklianskej operácie, mohli oboznámiť prví návštevníci, keď po prvýkrát v histórii objektu vstúpili do jej priestorov.

"Pripravujeme sa na uskutočnenie poslednej etapy v marec až máji 2024, počas ktorej obnovíme vonkajšiu fasádu a zmodernizujeme interiér v jej prízemnej časti," povedal Čaplovič.

 

Vyhliadková veža na Dukle bude pre verejnosť otvorená do 31. októbra 2023, od 9.00 do 17,00 hod. (okrem pondelkov).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / VHÚ
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies