AKTUALIZOVANÉ: Roman Mikulec ustál odvolávanie v parlamente. Obvinenia Smeru odmieta

NETKY.SK • 24 September 2021, 11:15 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Roman Mikulec ustál odvolávanie v parlamente. Obvinenia Smeru odmieta

BRATISLAVA - Opozícii sa nepodarilo odvolať z funkcie šéfa rezortu vnútra. Mikulec tvrdí, že o nahrávkach, na ktoré upozornil opozičný Smer-SD, nič nevie.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 24. septembra 13:37

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ostáva vo funkcii. Opozičným poslancom Národnej rady (NR) SR sa ho opakovane nepodarilo odvolať. Pri hlasovaní o vyslovení nedôvery ministrovi bolo zo 136 prítomných poslancov 52 za a 69 proti, 14 poslanci sa zdržali a jeden nehlasoval. 

 

Návrh na odvolanie predložil opozičný Smer-SD, podľa ktorého minister pri výkone svojej funkcie zneužíva právomoci a nezvláda riadenie svojho rezortu. 

 

Hlasovanie koaličných poslancov

OĽaNO podporilo svojho ministra 48 hlasmi. Za zotrvanie Mikulca vo funkcii hlasovalo zo strany SaS 17 poslancov a za stranu Za ľudí ho v pléne pri hlasovaní podporili štyria zákonodárci. Poslanci z hnutia Sme Rodina sa buď nezúčastnili, alebo sa zdržali. Jediný, kto ho za poslanecký klub Borisa Kollára podporil, bol Martin Borguľa. 

 

img

 

Schôdza k odvolaniu ministra vnútra sa začala vo štvrtok (24. septembra). Napriek tomu, že si poslanci odhlasovali, že schôdza bude pokračovať až do úplného prerokovania bodu, skončila sa tesne po 19-tej hodine vystúpením opozičného poslanca Luboša Blahu (Smer-SD).

 

Prečítajte si tiež: Minister vnútra je spomalený a nekoná aktívne, tvrdí Juraj Šeliga

 

Uniknuté nahrávky

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) nevie nič o nahrávkach, ktoré by ho mali diskreditovať v súvislosti s manipulovaním  trestných konaní. „Naozaj neviem, o čo by malo ísť,“  povedal minister. Zároveň odmietol, že by komunikoval s vyšetrovateľmi. „Nevolám im,“ poznamenal. 

 

img

 

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič uviedol, že ak existujú nejaké nahrávky, tak to znamená, že ľudia z policajnej inšpekcie vynášajú a manipulujú s nezávislosťou vyšetrovania. „Niekto zneužíva inšpekciu na to, aby šikanoval vládnych politikov alebo statočných vyšetrovateľov,“ povedal Matovič.

 

Závažné obvinenia

Predseda strany Smer-SD Robert Fico na tlačovej besede po hlasovaní povedal, že je zarážajúce, akým spôsobom vládna koalícia zareagovala na obvinenia týkajúce sa Romana Mikulca. Strana ho viní z korupcie, úplatkárstva, zneužívania právomocí a ovplyvňovania trestných konaní

 

Fico tvrdí, že na závažné obvinenia nevedel reagovať a na otázky neodpovedal. Podľa šéfa Smeru sa rozpravy nezúčastnili viacerí ministri napriek tomu, že boli nahlásení. Fico sa domnieva, že za rečníckym pultom nevystúpili pre závažnosť obvinení, ktoré voči Mikulcovi včera predniesli

 

 

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra podľa šéfa Smeru splnila svoj účel. Poukázal pritom na výsledok dnešného hlasovania, ktoré preukázalo, že Mikulec nemá jasnú podporu v koalícii vzhľadom na to, že sa ho Sme rodina nezúčastnilo. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Eduard Heger: Robert Fico má strach z výpovedí ľudí, ktorých do tohto systému nominoval!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies