Po 40 medailách zlatá z OH: Bol to sen, vraví Španielka

NETKY.SK • 11 August 2016, 10:59 • 2 min
Po 40 medailách zlatá z OH: Bol to sen, vraví Španielka

RIO DE JANEIRO - Až v poradí štyridsiata prvá medaila v jej plaveckej kariére z vrcholných podujatí má najväčšiu hodnotu - lebo je zlatá z olympijských hier.

slovakia

left justify in out

Mireia Belmonteová-Garcíová sa stala prvou Španielkou v bazéne, ktorej ju zavesili na krk. Na OH v brazílskom Riu de Janeiro si ju vybojovala v stredajšom finále 200 m motýlik. Zároveň sa stala historicky najstaršou plavkyňou, ktorá pod piatimi kruhmi ovládla túto disciplínu. V novembri oslávi 26. narodeniny, vekový rekord dosiaľ držala 22-ročná Austrálčanka Susie O’Neillová za triumf v Atlante 1996. Belmonteovej zlato je o to pôsobivejšie, že ho získala po problémoch s ramenom, pre ktoré vynechala vlaňajší svetový šampionát v Kazani.

"Ukázalo sa ako správne rozhodnutie necestovať tam, najdôležitejšia je predsa olympiáda. O tomto zlate som snívala celý život - a teraz ho mám," citoval denník Marca slová rodáčky z Badalony, ktorá na OH v Londýne 2012 získala na motýľkarskej dvojstovke aj krauliarskej osemstovke striebro. Teraz už je majiteľkou troch zo štyroch medailí v histórii španielskeho ženského plávania - prvú zavesili na krk pôvodom Ruske Nine Živanevskej ešte v Sydney 2000 za tretie miesto vo finále 100 m znak.

"Dnes bolo ťažké ovládať vlastné emócie, nesnívať. Bol to nádherný deň, ktorý mi priniesol doživotnú spomienku," sumarizovala najúspešnejšia španielska plavkyňa všetkých čias. Najvážnejším pretekom svojej kariéry podriadila v ten deň všetko. V rozplavbách 4x200 m voľný spôsob v porovnaní s pôvodným plánom neštartovala, šetrila sily na individuálne finále. Ani nešla na Olympijský štadión vodných športov, aby sa úplne vyhla predštartovej horúčke a napätiu. S trénerom zašli na obed a vtipkovali, aby zostala čo najviac uvoľnená.

"Posledné metre som poriadne pretrpela. Ani som sa neobzerala po súperkách, myslela som len na čo najrýchlejší pohyb vpred," prezradila Belmonteová-Garcíová. Na aspoň drobnú oslavu jej nezvýšil nijaký čas. Už vo štvrtok večer totiž na ňu čaká rozplavba osemstovky, v ktorej obhajuje londýnske striebro a nemalé ambície v tejto disciplíne má aj teraz v Riu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies