PMÚ udelil podnikateľovi pokutu 1,65 milióna za nespoluprácu pri inšpekcii

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 10:20 • 2 min
PMÚ udelil podnikateľovi pokutu 1,65 milióna za nespoluprácu pri inšpekcii

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR vydal 21. apríla 2015 rozhodnutie, ktorým uložil podnikateľovi pokutu vo výške približne 1,65 milióna eur za porušenie povinnosti ustanovenej v paragrafe 40 zákona o ochrane hospodárskej súťaže účinného do 30. júna 2014. Rozhodnutie úradu ešte nie je ešte právoplatné.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes Andrea Wilhelmová z odboru predsedu PMÚ.

 

Počas inšpekcie v priestoroch podnikateľa v máji 2014 týkajúcej sa maloobchodného predaja mlieka a vybraných mliečnych produktov v SR podnikateľ podľa nej nespolupracoval s úradom pri preverovaní informácií a podkladov počas inšpekcie, a to formou viacerých obštrukcií – uvedením informácií o inšpekcii tretej osobe a nezabezpečením riadneho a komplexného blokovania e-mailových kont vybraných osôb.

 

"Nakoľko ide o prvostupňové rozhodnutie, proti ktorému účastník konania môže podať rozklad, úrad neuvádza v tejto fáze ďalšie podrobnosti k predmetnému rozhodnutiu," konštatovala.

 

Pripomenula, že právomoc vykonávať inšpekciu je jednou z najdôležitejších vyšetrovacích právomocí úradu, ktorá mu umožňuje odhaľovať porušenie ustanovení zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Obštrukcie smerujúce k narušeniu efektívnosti a plynulého priebehu inšpekcie sú porušením povinností, ktoré zákon ukladá podnikateľovi.

 

Zdôraznila, že účelom ustanovení o povinnostiach podnikateľa spolupracovať s úradom počas inšpekcie a korešpondujúceho ustanovenia o sankcii za porušenie týchto povinností je zabezpečiť, aby pri ochrane hospodárskej súťaže nedochádzalo k nerešpektovaniu úradu zo strany prešetrovaných subjektov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies