Plyn pre domácnosti na jesen možno zdražie o 10 %

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 11:47 • 2 min
Plyn pre domácnosti na jesen možno zdražie o 10 %

Plyn pre domácnosti na jesen možno zdražie o 10 %

slovakia

left justify in out

img

Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., chce požiadať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o mimoriadne zdraženie plynu pre domácnosti. Podľa informácií denníka Pravda by malo k 10-% zdražovaniu dôjsť na jeseň tohto roka.
      SPP zdražovanie zdôvodňuje tým, že na predaji plynu pre domácnosti v 1. polroku prerobil desiatky miliónov eur. Spôsobilo to slabé euro, ktoré zdražilo nákupy plynu z Ruska. Záverečné slovo pri zdražovaní bude mať regulačný úrad.
      V prípade, že by sa plynárom podarilo presadiť asi 10-% zdraženie, domácnosť v rodinnom dome, ktorá kúri plynom, by si mesačne za plyn priplatila asi 12 eur. Zároveň by išlo o prvé zdraženie plynu od novembra 2006, keďže minulá vláda Roberta Fica nárast cien energií ako taký odmietala.
      O zámere plynárov už regulačný úrad na čele s nominantom strany Smer-SD Jozefom Holjenčíkom vie. Informovaný je aj nový minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS).
      Šéf regulačného úradu Holjenčík zatiaľ "nepredpokladá, že by sa tento rok museli meniť ceny plynu pre domácnosti".
      SPP súčasne upozorňuje, že nákupná cena plynu bola v prvom polroku vyššia, ako sa čakalo. "Pokiaľ by sa situácia vyvíjala tak ako doteraz, na konci tohto roka by strata v segmente domácností dosiahla desiatky miliónov eur," uviedol Ľubomír Tuchscher z komunikačného oddelenia SPP. Pripustil, že podnik zváži návrh na zdraženie plynu. "Budeme rokovať s kompetentnými úradmi aj s regulátorom, ktorý v konečnom dôsledku rozhodne," dodal.
      Ceny by sa však mohli meniť najskôr od októbra. SPP totiž potrebuje mesiac na to, aby zvolal nemeckých, francúzskych akcionárov a zástupcov štátu, ktorí návrh musia schváliť na valnom zhromaždení. Následne bude mať regulačný úrad ďalší mesiac na to, aby cenovú žiadosť posúdil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies