Konflikt primátora Matúša Valla a prominentného kuchára Andrea Enu!

NETKY.SK • 9 September 2021, 09:00 • 2 min
Konflikt primátora Matúša Valla a prominentného kuchára Andrea Enu!

BRATISLAVA - Matúš Vallo je nahnevaný. Majiteľ a prevádzkovateľ novootvorenej reštaurácie v Bratislave porušujú zákon a vlastnícke práva mesta. Pozemky, kde podnikajú, rovnako ako samotný Horský park, patria mestu. Tento rok na nich pribudla nadstavba, v ktorej prevádzkujú reštaurácia. Existuje podozrenie, že táto nadstavba nedisponuje potrebnými povoleniami a môže teda ísť o čiernu stavbu.

slovakia

left justify in out

"Gastro sektor bol mimoriadne zasiahnutý pandémiou a teším sa každej kvalitnej prevádzke, ktorá napriek všetkým prekážkam je dnes otvorená. Ale ani tieto prevádzky nemôžu porušovať pravidlá. Je mi veľmi ľúto, že v priamom kontakte s Horským parkom majiteľ a prevádzkovateľ novootvorenej reštaurácie porušujú zákon a vlastnícke práva mesta. Svoje podnikanie povýšili nad verejnú funkciu tohto skutočne vzácneho a chráneného územia v srdci Bratislavy," napísal Vallo na sociálnej sieti.

 

img

 

Pozemky, kde podnikajú, rovnako ako samotný Horský park, patria mestu. "Aj preto sme už v roku 2020 odstránili plot, ktorý delil Horský park od priestoru v okolí budovy, aby sme aj tento mestský pozemok sprístupnili verejnosti. Dnes je plot späť. Osadil ho majiteľ stavby, ktorá je rovnako ako jeho plot postavená na mestských pozemkoch. Oplotiť si mestský pozemok bez súhlasu mesta - to je jednoducho neprijateľné."

 

img


Plotom sa to ani nezačína, ani nekončí

Tento rok pribudla v areáli, opäť na mestskom pozemku, nadstavba, v ktorej sa teraz prevádzkuje reštaurácia. Máme podozrenie, že táto nadstavba nedisponuje potrebnými povoleniami a môže teda ísť o čiernu stavbu.

 

Prečítajte si: Matúš Vallo reagoval na zásahy polície počas protestov v Bratislave


Výduchy vzduchotechniky z prevádzky smerujú na susediace domy, ale aj priamo do Horského parku. Mesto prijalo sťažnosť obyvateľov na hluk, ktorý táto technika produkuje. Meranie hlukovej záťaže, ktorú sme vykonali, potvrdilo, že hluk z výduchov vzduchotechniky výrazne prekračuje povolené normy.


"Mimoriadne ma tiež trápi, že okrem nedodržiavania základných pravidiel pri prevádzke reštaurácie, developer pravdepodobne zamýšľa vybudovať tu, priamo na okraji Horského parku, väčší obytný dom. Je fakt, že len nedávno, po tom, ako súčasný vlastník stavbu kúpil, dal na list vlastníctva do objektu bývalých kancelárií a reštaurácie zapísať 10 bytov. Odtiaľ je už len krok k výraznej nadstavbe a zmene nebytového priestoru na bytový dom. Túto zmenu sa nám síce podarilo nateraz zvrátiť podaním na kataster nehnuteľností a nezákonne zapísané byty v objekte na pozemku mesta boli v máji 2021 vymazané. Ale už samotný fakt, že sa niekto pravdepodobne pokúšal v tichosti pripraviť výstavbu ďalšej bytovky v tejto citlivej lokalite, ktorá podľa územného plánu bytovku nedovoľuje, vyvoláva pochybnosti o skutočných úmysloch developera."


Keď niekto osadí plot na cudzom pozemku, aby ho mohol užívať, ako keby mu patril, vlastník pozemku by podľa Valla mal mať logicky právo ho okamžite odstrániť. "Nie je to ale také jednoduché a aj pri naprávaní nespravodlivostí musí mesto dodržiavať zákon. Urobíme všetko preto, aby sme ochránili Horský park a mestské pozemky, ktoré majú byť dostupné pre všetkých obyvateľov. Už pri tzv. apartmánoch som opakovane deklaroval, že nebudeme tolerovať využívanie právnych kľučiek na obchádzanie územného plánu a stavebného konania."

 

So spoločnosťou, ktorá areál využíva na podnikateľské účely, podľa Valla komunikovali a snažili sa situáciu korektne vyriešiť, bohužiaľ, bez výsledku. "Podnikáme preto kroky na príslušných súdoch, ktorými chceme zamedziť užívaniu stavby bez povolení. Rovnako sa budeme brániť, aby mestské pozemky ktokoľvek užíval na svoje podnikanie bez toho, aby k nim získal zákonné právo. Podnet podávame tiež na stavebný úrad aj na hygienu - Úrad verejného zdravotníctva, aby preverili stavebné práce a mimoriadne hlučnú vzduchotechniku, ktorá obťažuje obyvateľov a návštevníkov parku."

 

Ako sa prevádzkovateľ reštaurácie dostal k daným priestorom?

Túto stavbu postavil tzv. Socialistický zväz mládeže (SZM) ešte v 80.tych rokoch minulého storočia. Následne ju podľa Valla jeho právny nástupca predal súkromnej firme a tá ju predala dnešnému vlastníkovi. Bývalý vlastník budovy dávnejšie v minulosti zmluvu na pozemky síce mal, ale posledné roky využíval tieto mestské pozemky bez zmluvy. "Aj preto sa s ním mesto o „poplatok za užívanie“ súdi dodnes. Rovnako ani nový prevádzkovateľ k mestským pozemkom nemá zmluvu. Mesto sa aj s ním snažilo rokovať o férových podmienkach prenájmu, ten ale navrhované podmienky odmietol a pozemok začal užívať bez právneho titulu. Momentálne podnikáme potrebné právne kroky, vrátane konaní na príslušných súdoch."

 

Čo je cieľom Matúša Valla?

"Chceme chrániť Horský park. Chceme, aby sa dodržiavali pravidlá a nikto nestál nad zákonom. Tento zelený kúsok Bratislavy patrí všetkým obyvateľkám a obyvateľom a je našou povinnosťou zabezpečiť jeho zmysluplné využitie." Problém podľa Valla nie je v tom, že reštaurácia chce využívať záhradu na mestskom pozemku, ale skôr to, aby na to reálne mali relevantné zmluvy a povolenia. Areál nemôže byť oplotený, aby tento priestor zostal súčasťou Horského parku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies