Zelenskyj hovoril so Sunakom o ruských útokoch na Odesu a ďalšej spolupráci

NETKY.SK • 25 Júl 2023, 14:30 • 2 min
Zelenskyj hovoril so Sunakom o ruských útokoch na Odesu a ďalšej spolupráci

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s britským premiérom Rishim Sunakom o ruských útokoch na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa a o ďalšej obrannej spolupráci. O telefonáte informoval Zelenskyj v utorok na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

 Zelenskyj tvrdí, že Moskva sa pokúša zničiť historické centrum Odesy a tamojšiu prístavnú infraštruktúru. Ukrajina preto podľa neho naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, aby "ochránila svoje historické dedičstvo a pokračovala v čiernomorskej obilnej iniciatíve". Narážal tak na dohodu, ktorá umožňovala bezpečný vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more. Rusko minulý týždeň nesúhlasilo s jej predĺžením. 

"Diskutovali sme o našej ďalšej obrannej spolupráci, priebehu ukrajinských útočných operácií. Načrtol som súčasné obranné potreby Ukrajiny," napísal ukrajinský prezident. Obaja lídri hovorili aj o rozhodnutiach z júlového summitu NATO vo Vilniuse, konkrétne o trvalej vojenskej podpore pre Ukrajinu krajinami skupiny G7. Členmi tohto zoskupenia sú okrem Británie aj Francúzsko, Japonsko, Kanada, Spojené kráľovstvo, USA a Taliansko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: TA3 / Volodymyr Zelenskyj / Instagram (archívna fotografia)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies