S postupným otváraním ekonomiky súhlasil aj krízový štáb

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 21:24 • 2 min
S postupným otváraním ekonomiky súhlasil aj krízový štáb

BRATISLAVA - Od zajtrajšieho dňa sa tak otvárajú prevádzky, o ktorých premiér informoval už v pondelok. Upravuje sa aj vyhradený čas v obchodoch pre seniorov z pôvodnej 9 až 12 hodiny na 9 až 11 hodinu, a to iba počas pracovných dní. Po novom budú však mať seniori vyhradený čas vo všetkých obchodných prevádzkach.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Testovanie 
Matovič zároveň vyzval pendlerov, aby do pondelka zatiaľ nepodstupovali testovanie vzhľadom na to, že sa výrazne pozitívne mení situácia v okolitých krajinách, najmä v Rakúsku, Maďarsku a Českej republike. "Ak by sa do pondelka epidemiologická situácia vyrovnala medzi okolitými krajinami a Slovenskom, nebude mať zásadný zmysel, aby sa obmedzenia v prípade pendlerov uplatňovali," uviedol Matovič.

 

img

 

Prípadný posun termínu 

Dodal, že ak sa tendencia otočí a počet pozitívne testovaných začne rásť, opatrenie platiť bude. Posunul by sa však termín a Úrad verejného zdravotníctva by podľa neho mohol zriadiť odberné miesto na najfrekventovanejších hraničných priechodoch.

 

Plocha predajní a dôchodci 
Ako uviedol po rokovaní Ústredného krízového štábu hlavný hygienik SR Ján Mikas, podrobné informácie k opatreniam budú zverejnené na internetovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR. Informoval tiež, že vyhradený čas v obchodoch pre dôchodcov sa netýka lekární a benzínových púmp. Ako upozornil, obchodníci by osoby nad 65 rokov nemali do prevádzok vpustiť po 11 hodine, nejde teda len o odporúčanie, ale zákaz. Obmedzenie na 300 metrov štvorcových podľa Mikasa platí pre pevnú plochu predajne. Väčšie obchody si teda nemôžu zmenšovať predajnú plochu a takto obchádzať opatrenie.

 

img

 

Športovanie 
Čo sa týka vonkajších športovísk, hlavný hygienik upozornil, že sa povolí športovanie v exteriéri, kde sa ľudia môžu pohybovať na väčšej ploche. Ide napríklad o tenisové či golfové ihriská, atletické dráhy alebo cyklistiku. "Nepúšťame uzavreté priestory, telocvične a kontaktné športy, všetko bude bez divákov," dodal. Upozornil tiež, že v obchodoch nebude povolené skúšanie odevov a obuvi.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona