Plán českej vlády: Manželia si dôchodky rozdelia na polovicu

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 18:17 • 2 min
Plán českej vlády: Manželia si dôchodky rozdelia na polovicu

PRAHA - Roky sa starajú o deti a domácnosť na úkor kariéry a partner ich pred dôchodkom opustí. A štát ich za to "potrestá" ešte raz - v podobe nižšieho dôchodku.

slovakia

left justify in out

To by sa v Českej republike malo zmeniť. Podľa návrhov, ktoré zaznievajú na vládnej dôchodkovej komisii, by sa dôchodky manželov rozdelili na dva rovnaké diely. Zámer podporuje celá koalícia. Informoval o tom server iDNES.cz.
     

"Vyrovnávalo by to postavenie žien, ktoré prijmú úlohu v domácnosti a starajú sa o deti, zatiaľ čo partner zarába a získava tak vyšší vymeriavací základ pre svoj dôchodok. Ak sa rozvedú, žena dnes skončí s výrazne nižším dôchodkom," vysvetľuje predseda poslaneckého klubu ČSSD a člen dôchodkovej komisie Roman Sklenák.
     

Po novom by sa poistné odvedené za obdobie manželstva obomi partnermi spočítalo a pre výpočet dôchodku vydelilo dvomi. Horšie zarábajúci partner by si polepšil, ten druhý naopak.

     

Diskutuje sa aj o možnosti, že delenie dôchodkov na polovicu by sa nevzťahovalo len na manželstvo. "Rodič, matka či otec, ktorý má na starosti výchovu detí a nemôže byť pracovne aktívny, za to nemôže byť v neskoršom veku trestaný len preto, že ho jeho zamestnaný partner opustil. Nech už ide o manželstvo, alebo o voľnejší vzťah," uviedol podpredseda KDU-ČSL Jan Bartošek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies