Rusko: Kyjevské ostreľovanie jadrovej elektrárne môže viesť ku katastrofe väčšej ako Černobyľ

NETKY.SK • 11 August 2022, 12:29 • 2 min
Rusko: Kyjevské ostreľovanie jadrovej elektrárne môže viesť ku katastrofe väčšej ako Černobyľ

MOSKVA – Ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne ukrajinskými jednotkami je útokom jadrového terorizmu a môže viesť k väčšej katastrofe, ako bola tá Černobyľská. Uviedol to vo štvrtok na brífingu zástupca riaditeľa informačného a tlačového odboru ruského ministerstva zahraničných vecí Ivan Nečajev.

slovakia

left justify in out

„Ukrajinské jednotky v posledných dňoch niekoľkokrát ostreľovali územie Záporožskej jadrovej elektrárne, čo sú činy jadrového terorizmu. Takéto činy kyjevského režimu môžu viesť ku katastrofe, čo rozsahom ďaleko prevyšuje nehodu v jadrovej elektrárni v Černobyle,“ uviedol.

 

 

„Zóna radiačných škôd môže zasiahnuť nielen blízke regióny Ukrajiny, Ruska a republík Donbasu, ale aj územia európskych krajín a ohroziť civilné obyvateľstvo,“ dodal Nečajev.

 

Pripomenul, že vo štvrtok sa na podnet Ruskej federácie uskutoční k tejto otázke zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

 

 

„Dúfame, že medzinárodné spoločenstvo a príslušné medzinárodné štruktúry budú prejavovať náležitú pozornosť vznikajúcej katastrofickej situácii. Podporujeme organizáciu misie MAAE na Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá bola v júni prerušená rozhodnutím Bezpečnostného odboru Sekretariátu OSN,“ zhrnul diplomat.

 

 

Záporožská jadrová elektráreň je najväčšia v Európe. Vyrábala štvrtinu všetkej elektriny na Ukrajine. Toto zariadenie s kapacitou asi 6 000 megawattov pozostáva zo šiestich pohonných jednotiek. Teraz jadrová elektráreň funguje na 70 % svojej plnej kapacity, keďže na území Záporožského regiónu je prebytok elektriny.

 

https://tass.ru/politika/15446595



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies