Plachetnica korisťou kosatiek. Posádka incident prežila

NETKY.SK • 14 Máj 2024, 13:35 • 2 min
Plachetnica korisťou kosatiek. Posádka incident prežila

MADRID – V Gibraltárskom prielive niekoľko kosatiek dravých spôsobilo potopenie plachetnice. Jej posádku sa podarilo zachrániť, keď jej pomohol ropný tanker. Správu priniesli denník El País a agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dvojčlenná posádka plachetnice vyslala núdzové volanie. Vo vzdialenosti približne 26 kilometrov od pobrežia Maroka pri vstupe do Gibraltárskeho prielivu totiž prišla do kontaktu s kosatkami.

Členovia posádky uviedli, že kosatky vrazili do lode. Poškodili jej kormidlo, pričom do plavidla začala prenikať voda. Španielske úrady poslali na pomoc helikoptéru. Pomáhal však aj tanker MT Lascaux, ktorý sa práve nachádzal neďaleko miesta incidentu. Ten dvojicu z plachetnice zobral na svoju palubu a previezol do Gibraltáru.  

Podľa odborníkov malo ísť o kosatky zo skupiny asi 37 jedincov. Tie žijú medzi severnou časťou Pyrenejského polostrova a Gibraltárskym prielivom. Bol to už siedmy takýto prípad od roku 2020. Odborníci tvrdia, že takéto útoky nie sú úmyselné a takéto správanie kosatiek spájajú s ich zvedavosťou či hravosťou, a preto sa snažia zastaviť lode.

Kosatka dravá dorastá do dĺžky až 8 metrov. Jej hmotnosť môže dosiahnuť až 6 ton. Žije vo všetkých svetových oceánoch.

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: El País, DPA, Ilustračné foto: blogspot.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies