Pjongčang 2018 má konečný návrh rozpočtu

NETKY.SK • 9 Január 2015, 11:10 • 2 min
Pjongčang 2018 má konečný návrh rozpočtu

SOUL - Juhokórejčania už vedia, koľko ich tento rok bude stáť výstavba hlavného štadióna a ďalšia príprava zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu.

slovakia

left justify in out

Konečná verzia rozpočtu pre rok 2015 ešte musí prejsť schválením na ministerstve kultúry, športu a cestovného ruchu, ale podľa zástupcu organizačného výboru Mu-čchola Šina je to už iba formalita. Konkrétne cifry navrhnuté exekutívou organizačného výboru však odmietol zverejniť.

 

Organizátori ZOH 2018 v Pjongčangu nedávno zamietli návrh Medzinárodného olympijského výboru (MOV), aby bobové a sánkarské súťaže z úsporných dôvodov prenechali Japonsku. Vysvetlili to tým, že výstavba tobogánu a ďalších športovísk sa už začala a presunutie pretekov by situáciu neriešilo. MOV po negatívnych skúsenostiach s vysokými nákladmi na OH a ZOH podniká kroky k šetreniu prostriedkov. Bobovú dráhu navyše po skončení podujatia pravdepodobne čaká osud sporadicky využívaného športoviska. Podľa prepočtov MOV mohli Kórejčania ušetriť 120 miliónov amerických dolárov na výstavbe a ďalších 3,5 milióna USD ročne na prevádzke. 

 

Provincia Gangwon navyše nedávno pripustila finančné problémy, keď naliehala na centrálnu vládu, aby prevzala väčšiu mieru finančnej zodpovednosti za prípravu ZOH 2018. Spolu s okresmi Pjongčang, Gangnung a Čongson dokonca pohrozila, že bez väčšej podpory od Soulu sa vzdá práva zorganizovať podujatie. 

 

Juhokórejské ministerstvo kultúry, športu a cestovného ruchu odhadlo celkové náklady na ZOH na 10 miliárd dolárov (8,1 miliardy eur). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies