Čo sa skrýva pod Moskvou? Kam vedú tajné podzemné chodby z Kremľa? Komu slúžia luxusné bunkre na úrovni špičkových hotelov?

NETKY.SK • 8 Január 2022, 10:00 • 2 min
Čo sa skrýva pod Moskvou? Kam vedú tajné podzemné chodby z Kremľa? Komu slúžia luxusné bunkre na úrovni špičkových hotelov?

MOSKVA – Podzemné hlavné mesto Ruskej federácie je zahalené rúškom tajomstva. Vzbudzuje veľký záujem, no zároveň vyvoláva množstvo fám a legiend. Nikto s istotou nevie, koľko bunkrov a tajných chodieb sa pod zemou nachádza. Výskumníci tvrdia, že v podzemí Moskvy sa nachádza utajené vládne mesto, ktoré má do hĺbky až 12 úrovní!

slovakia

left justify in out

Tajné chodby Moskvy pochádzajú z 15. až 17. storočia, ale tieto podzemné priestory mesta boli využívané už v staroveku. V niektorých boli skrýše, kam ukladali cennosti, kostolné relikvie, zbrane. Iné sa stali nekropolami. V tretích držali väzňov. Moskva často horela a takéto skrýše umožnili zachrániť cenné veci a zásoby potravín pred ohňom.

 

Trojposchodový trezor pre princeznú

 

Skúmať podzemnú Moskvu začala slávna byzantská princezná Sophia Palaeologus, ktorá sa vydala za ruského cára a priniesla so sebou do vena dvojhlavého orla erb Byzancie – ktorý sa odvtedy stal štátnym erbom Ruska, a svoju osobnú knižnicu. Aby sa neoceniteľné zvitky zachovali v čo najlepšom stave, objednala z Európy najväčšieho špecialistu na podzemné stavby a nariadila mu postaviť pod Moskvou trojposchodový trezor.

 

img

Sophia Palaeologus mala ušľachtilý cieľ – zachrániť vzácne zvitky.

 

Niet pochýb o tom, že 20. storočie pridalo Moskve niekoľko moderných utajených podzemných bunkrov. Ide o vládne bunkre, ktoré vybudovali pre prípad jadrového útoku.

 

Náhodný objav podzemných závodov 

 

Prvé stretnutie výskumníkov s existenciou podzemného moskovského labyrintu sa stalo celkom náhodou. V jazere jedného z parkov hlavného mesta náhle uhynuli všetky ryby. Vedenie parku rozhorčene oznámilo: „Opäť vypustili toxické emisie z podzemného závodu umiestneného pod parkom.“

 

img

Jedno z moskovských jazier – Voroncovo.

 

 

Ďalší podobný objekt odhalili tiež nečakane. Na otázku, prečo pri akútnom nedostatku miesta na bývanie v hlavnom meste zastavali obrovskú voľnú plochu plechovými garážami,  architekti vysvetlili: „Nič masívne sa tam nedá postaviť, prepadlo by sa to do podzemnej dielne.“

 

Výskumníci kúsok po kúsku zbierajú informácie týkajúce sa starovekých tajných chodieb. Popritom sa dozvedeli aj o takzvaných “novostavbách“. Zamestnanci Boľšovo teatra im povedali o širokom tuneli vedúcom od Kremľa. Je známe, že Stalin tam rád organizoval stranícke konferencie. Počas týchto akcií boli všetky rekvizity do divadla privezené nákladným autom podzemnou chodbou.

 

img

Boľšoj teatr. Za Stalina doň vozili veci na konferencie podzemnou chodbou z Kremľa.

 

 

Bezdomovci, mafia, túlavé psy

 

Prieskumníci podzemných chodieb hovoria: „Podzemná Moskva je pomerne husto osídlená a veľmi nebezpečná. Po prvé, obľúbili si ju bezdomovci. Po druhé, mafiánske skupiny si tam zariaďujú sklady pre nelegálne produkty. A nedajbože, aby vás zbadali! Po tretie, tunely obývajú divé psy, ktoré lovia potkany, jeden druhého a celkovo útočia na všetko živé, čo im príde do cesty. A po štvrté, môžete sa dostať do „uzavretej zóny“, kde hrozí nebezpečenstvo dostať guľku od strážcu. Pretože tam je obrovské množstvo tajných objektov."

 

 

Tajomné Metro-2, ktoré nie je na mape 

 

Jedno z najdôležitejších tajomstiev krajiny sa nachádza v podzemí v samom centre hlavného mesta. Prekvapivo tento vchod nikto nestráži. Zrejme preto, že málokto sa odváži zostúpiť do hlbokej tmy tridsaťposchodovej priepasti po šmykľavých a hrdzavých konzolách úzkeho kovového schodiska.

 

A predsa sa takí ľudia našli. Povedali, že je tam skrytý vchod do tajomného systému Metro-2, linky ktorého nie sú vyznačené na žiadnej mape. Odkiaľ prichádzajú a kam idú vlaky so stlmenými svetlami – možno len hádať. Vladimír Gonik, ktorý šesť rokov pracoval ako lekár na ministerstve obrany, tvrdí, že tieto linky utajeného metra obsluhujú obrovský vládny bunker, ktorý bol postavený pre prípad jadrovej vojny.

 

img

Mapa Metra-2, ktorú zostavili ľudia, ktorí skúmajú moskovské podzemie.

 

 

Ako sa o tom dozvedel? Faktom je, že jeho pacientmi boli ľudia, ktorí plnili špeciálne úlohy a boli vystavení zvýšenej fyzickej a psychickej záťaži. Z času na čas sa k nemu dostali aj ľudia s prekvapivo bledou pokožkou, akoby roky nevideli  slnko. Postupne sa z ich jednotlivých fráz a krátkych odpovedí poskladali informácie a spojili sa do súvislého obrazu.

 

Bunkre na úrovni päťhviezdičkového hotela

 

Podľa Gonika je na juhu Moskvy hlboko pod zemou ukrytá gigantická stavba,  ktorá by si úrovňou komfortu mohla pokojne  nárokovať na päť hviezdičiek s izbami na prezidentskej úrovni a ktorá je schopná poskytnúť útočisko desiatim tisícom ľudí na dlhé roky. Špeciálna ochranka a personál tam udržiavajú podzemné ulice, domy, kiná, telocvične s bazénmi v úplnom poriadku. V jedných moskovských novinách písali, že Boris Jeľcin – vtedajší vodca krajiny – bol šokovaný, keď navštívil isté podzemné mesto.

 

Mohlo by vás zaujímať: Grécki potápači objavili vrak talianskej ponorky z druhej svetovej vojny

 

Pod zemou sa skrýva 15 tovární

 

V poslednom čase sa opona tajomstva, ukrývajúca Moskovské podzemie, začala pomaly otvárať. Podľa údajov, ktoré unikli do tlače, sa dá usúdiť, že v Moskve funguje najmenej 15 veľkých podzemných tovární prepojených mnohokilometrovými tunelmi. Novinárov už pustili aj do bunkra veliteľstva hasičského zboru, do podzemnej budovy ITAR-TASS pod jednou zo staníc, a do bunkra veliteľstva civilnej obrany.

 

Neochotne sa otvorili aj ťažké dvere konštrukcií typu A – obrovské úkryty proti jadrovým bombám pre civilistov. Teraz je ich v podzemí Moskvy asi 100 a, samozrejme, v našej dobe nestoja nečinne v očakávaní neznámej vojny, ale správne slúžia biznisu.

 

img

Mapa kremeľského podzemia.

 

„V niektorých sú zriadené podzemné parkoviská, v iných sú telocvične, obchody alebo sklady,“ hovorí šéf inžiniersko-technického oddelenia moskovského veliteľstva civilnej obrany Lukšin.

 

Podzemná Moskva má zvláštnu romantiku a, samozrejme, nie je úplne preskúmaná. Ale aj to, čo sa doteraz odhalilo, nie je otvorené pre verejnosť. Vedci priznávajú, že ani tajné chodby Kremľa nie sú ešte stále preskúmané.

         

      

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies