Pilot objavil v peruánskej púšti Nazca ďalšie staroveké obrazce

NETKY.SK • 8 August 2014, 09:54 • 2 min
Pilot objavil v peruánskej púšti Nazca ďalšie staroveké obrazce

NAZCA - Pilot Eduardo Herrán Gómez de la Torre objavil pri prelete na známymi púštnymi obrazcami v peruánskej Nazce ďalšie geoglyfy, ktoré dosiaľ vedci nezaznamenali. Informoval o tom vo štvrtok populárno-vedecký portál phys.org.

slovakia

left justify in out

Čiary vyryté v zemi zrejme odkryli piesočné búrky, ktoré sa nedávno prehnali oblasťou a odniesli časť pôdy. Staroveké obrazce v peruánskej púšti sa nachádzajú v blízkosti pobrežia. Vytvoril ich ľud kultúry Nazca - po ktorom je pomenovaná púšť, kde sú obrazce vyryté - v rozmedzí tisíc rokov (500 pred naším letopočtom - 500 nášho letopočtu). Geoglyfy sa odlišujú veľkosťou, predstavujú spravidla prírodné objekty alebo geometrické útvary. Medzi prírodné objekty patria napríklad obraz hada či vtákov. Najväčší obrazec má na dĺžku približne 285 metrov.

 

Podľa miestnych mýtov môžu byť obrazce spozorované iba zo vzduchu. Objavili ich v roku 1939 pri prelete lietadla nad púšťou. V skutočnosti je ich možné spozorovať aj z okolitých kopcov.

 

Nové obrazce, ktoré zbadal de la Torre, predstavujú hada, vtáka a zviera pripomínajúce lamu. Je medzi nimi aj geometrický obrazec. O náleze informovali archeológov, píše server.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies