Pieta na MS vetroňov, piloti dnes nelietajú

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 12:04 • 2 min
Pieta na MS vetroňov, piloti dnes nelietajú

Pieta na MS vetroňov, piloti dnes nelietajú

slovakia

left justify in out

Na letisku v Prievidzi, kde od soboty prebiehajú 31. FAI Majstrovstvá sveta (MS) v bezmotorovom lietaní vetroňov, dnes piloti nelietajú. Zavládla pieta z úcty k svojmu ruskému kolegovi, 35-ročnému ruskému pretekárovi Alexandrovi Martynovovi, ktorý vo štvrtok 8. júla zahynul pri plnení súťažnej leteckej disciplíny.
Na prerušení súťaží a jednom bezletovom dni sa dohodli všetci vedúci družstiev z 28 krajín, zúčastnených na MS. Na letisku vyvesili smútočnú čiernu zástavu a ústredné vlajky stiahli na pol žrde. V najväčšom hangári sa uskutočnil smútočný brífing, kde sa účastníci majstrovstiev podpisujú do kondolenčnej knihy. Vystavená je tam aj jeho fotografia. Na začiatku brífingu si pamiatku zosnulého pilota účastníci uctili minútou ticha.
Letový riaditeľ MS Ján Chudý im potom vysvetlil známe okolnosti havárie. Uviedol, že Martynov patril medzi skúsených pilotov, mal nalietaných približne 900 hodín. Podľa svedkov, austrálskych a francúzskych pilotov, sa nad kameňolomom pri Turčianskych Tepliciach chcel pripojiť k ostatným súťažiacim krúžiacim v stúpavom prúde. Mal však malú výšku, jeho lietadlo sa dostalo do takzvanej vývrtky, z ktorej sa mu nepodarilo dostať a zrútilo sa do lesného porastu. Pilot utrpel pritom ťažké zranenia nezlučiteľné so životom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies