Pick me fenomén je prehnaná túžba po mužskej pozornosti na úkor iných žien. Našli ste sa v tom aj vy?

NETKY.SK • 4 Marec 2024, 12:30 • 2 min
Pick me fenomén je prehnaná túžba po mužskej pozornosti na úkor iných žien. Našli ste sa v tom aj vy?

Možno ste už niekedy počuli výraz “pick me girl” alebo ste sa s ním dokonca stretli v praxi. Ide o ženu, ktorá sa zámerně vzdáva svojej ženskosti, aby zapôsobila na mužov a získala ich pozornosť. Takáto žena sa často vysmieva iným ženám, ktoré majú typicky ženské záujmy, ako je móda, kozmetika, alebo romantika. Myslí si, že tým je lepšia, zaujímavejšia, a viac “cool” než ostatné. No je to naozaj tak?

slovakia

left justify in out


Čo je pick me fenomén a ako vznikol?

Pojem “pick me girl” sa začal používať na sociálnych sieťach, kde sa objavovali videá alebo príspevky žien, ktoré sa snažili zviditeľniť pred mužmi tým, že sa vzdialili od svojej ženskej identity. Napríklad, tvrdili, že nemajú rady iné ženy, že sa nezaujímajú o svoj vzhľad, že preferujú mužské koníčky, alebo že súhlasia s mužskými stereotypmi o ženách. Tieto ženy často používali frázy ako “Nie som ako ostatné dievčatá” alebo “Ja som kamarátka, nie priateľka”. Tým chceli naznačiť, že sú výnimočné, jedinečné, a že si zaslúžia byť vybrané mužmi.

Tento fenomén je však len prejavom hlbšieho problému, ktorým je internalizovaná misogynia, teda nenávisť voči ženám, ktorú majú samotné ženy. Táto nenávisť je dôsledkom patriarchálnej kultúry, ktorá od malička vytvára rozdiely medzi pohlaviami a určuje, čo je vhodné pre mužov a čo pre ženy. Ženy sú tak vychovávané v presvedčení, že musia byť podriadené mužom, že ich hodnota závisí od ich vzhľadu a sexuálnej príťažlivosti, a že ich záujmy sú menejcenné a povrchné. Toto vedie k tomu, že ženy sa hanbia za svoju ženskosť, že sa snažia byť viac ako muži, a že sa navzájom súdia a kritizujú.

Strácate svoj hlas?

Pick me fenomén sa prejavuje rôznymi spôsobmi, ale spoločným menovateľom je, že žena sa podriaďuje mužským očakávaniam a potrebám na úkor svojich vlastných. Napríklad, žena sa môže vzdať svojich záľub, názorov, alebo cieľov, aby sa prispôsobila mužovi, ktorý sa jej páči. Alebo sa môže zriecť svojej sexuality, aby bola vnímaná ako čistá a nevinná. Alebo sa môže obliekať a správať tak, ako si myslí, že sa páči mužom, aj keď to nie je v súlade s jej osobnosťou. Alebo sa môže stavať proti iným ženám, aby sa odlišila a zviditeľnila.

Takéto správanie má však negatívne následky pre ženy samotné, ale aj pre celú spoločnosť. Ženy, ktoré sa podriaďujú pick me fenoménu, sa vzdávajú svojej autenticity, sebavedomia, a sebarealizácie. Strácajú svoj hlas, svoju silu, a svoju hodnotu. Namiesto toho, aby sa cítili šťastné a spokojné, cítia sa neisté, frustrované, a osamelé. Navyše, tým, že podporujú a posilňujú mužské stereotypy a diskrimináciu, prispievajú k udržiavaniu nerovnosti medzi pohlaviami a násiliu voči ženám. Tým sa nielen poškodzujú samy, ale aj ostatné ženy, ktoré by mohli byť ich spojenky a priateľky.

Ako sa toho zbaviť?

Ak ste sa v tomto článku našli a uvedomili ste si, že trpíte pick me fenoménom, nezúfajte. Nie ste na to samy a nie je to vaša vina. Je to výsledok spoločenského tlaku, ktorému ste boli vystavené od detstva. Dôležité je, že si to uvedomujete a chcete s tým niečo robiť.

Prestaňte sa porovnávať s inými ženami a súdiť ich. Každá žena je jedinečná a má svoje kvality, záujmy, a ciele. Namiesto toho, aby ste sa cítili ohrozené alebo závideli iným ženám, buďte na ne hrdé a podporujte ich. Uvidíte, že sa vám to vráti a že budete mať viac priateľstiev a spojenectiev. Objavte a rozvíjajte svoju ženskosť. Ženskosť nie je slabosť, ale sila. Ženskosť nie je len o tom, ako sa obliekate, líčite, alebo správate, ale o tom, ako sa cítite, ako sa vyjadrujete, ako milujete. Ženskosť je rôznorodá a neexistuje len jeden spôsob, ako byť ženou.

Nájdite si svoj štýl, svoje hodnoty, svoje poslanie. Buďte samy sebou a buďte na seba pyšné.
Hľadajte a vyžadujte rešpekt a rovnosť. Neuspokojte sa s menej, než si zaslúžite. Nezabúdajte na svoje potreby, pocity, a názory. Nebojte sa povedať nie, keď niečo nechcete, alebo áno, keď niečo chcete. Neprispôsobujte sa mužom, ktorí vás nevážia, nechápu, alebo zneužívajú. Hľadajte partnerov, ktorí vás rešpektujú, podporujú, a milujú také, aké ste.


Spolupráca silných žien

Buďte solidárne a spolupracujte s inými ženami. Pick me fenomén je prejavom toho, že žijeme v spoločnosti, ktorá stále neuznáva plnú hodnotu a dôstojnosť žien. Je to výzva pre nás všetky, aby sme sa spojili a bojovali za naše práva, slobody, a rovnosť. Nenechajme sa rozdeľovať a manipulovať mužmi, ktorí nás chcú ovládať a podrobovať. Podporujme sa navzájom, pomáhajme si, a učme sa od seba. Spoločne sme silnejšie a schopnejšie.

Hľadajte a nájdite svoje šťastie. Pick me fenomén je tiež prejavom toho, že sme stratili kontakt so sebou samými a so svojím vnútorným zdrojom šťastia. Myslíme si, že potrebujeme mužskú pozornosť a schválenie, aby sme sa cítili hodnotné a spokojné. No to je len klam a ilúzia. Pravé šťastie prichádza z nášho vnútra, z nášho sebaprijatia, sebalásky, a sebarozvoja. Nájdite si svoje poslanie, svoje sny, svoje talenty. Robte to, čo vás napĺňa, čo vás baví, čo vás robí šťastnými. A nezabúdajte, že ste úžasné a krásne také, aké ste.

Podpora stereotypov

Pick me ženy sa môžu domnievať, že tým, že sa prispôsobujú mužom, získajú ich lásku, rešpekt, a uznanie. No opak je pravdou. Muži, ktorí si vážia ženy, nechcú, aby sa ženy vzdávali svojej identity, integrity, a šťastia. Chcú, aby sa ženy cítili sebavedomo, nezávislo, a spokojne. Muži, ktorí si nevážia ženy, zasa využívajú pick me ženy na svoje egoistické a sexistické účely. Využívajú ich na sex, na peniaze, na služby, alebo na zábavu. Neberú ich vážne, nezaujímajú sa o ich pocity, a neplánujú s nimi budúcnosť. Pick me ženy sa tak dostávajú do nezdravých a násilných vzťahov, ktoré im ubližujú a ničia ich sebaúctu.

Tieto ženy sa tiež izolujú od ostatných žien, ktoré by im mohli pomôcť a podporiť. Namiesto toho, aby sa spriatelili s inými ženami, ktoré majú podobné záujmy, problémy, alebo ciele, sa s nimi hádajú, súperia, alebo ich urážajú. Tým sa pripravujú o možnosť nadviazať hlboké a zmysluplné priateľstvá, ktoré by im priniesli radosť, útechu, a silu. Tým sa tiež stávajú súčasťou problému, ktorým je nerovnosť medzi pohlaviami a násilie voči ženám. Tým, že podporujú a posilňujú mužské stereotypy a diskrimináciu, prispievajú k udržiavaniu patriarchátu, ktorý im bráni v dosahovaní svojich práv, slobôd, a rovnosti.

Takíto ľudia sa často obmedzujú v svojej kreativite, originalite, a diverzite. Tým, že sa snažia zapadnúť do mužských štandardov a očakávaní, strácajú svoju jedinečnosť, svoj šarm, a svoj potenciál. Nevyužívajú svoje talenty, schopnosti, a zdroje, ktoré by im mohli pomôcť dosiahnuť svoje sny a ambície. Nevyjadrujú svoju osobnosť, svoj štýl, a svoj vkus, ktoré by im mohli priniesť radosť, sebavyjadrenie, a sebauznanie.

Niektorí ľudia tiež hovoria, že pick-me girl je len fáza, ktorou prechádzajú niektoré ženy, keď sú mladé a neisté. S vekom sa môžu naučiť viac milovať seba a rešpektovať iné ženy, a prestanú sa snažiť zapáčiť mužom za každú cenu. 

Pick me fenomén je jav, ktorý postihuje mnohé ženy v dnešnej dobe. Je to prejav nízkej sebaúcty, internalizovanej misogýnie, a spoločenskej nerovnosti. Je to spôsob, ako sa niektoré ženy snažia získať mužskú pozornosť a lásku na úkor svojej identity, integrity, a šťastia.

No nie je to cesta, ako byť spokojnou a úspešnou ženou. Cestou je byť sebou samou, byť hrdou na svoju ženskosť, byť rešpektovanou a rovnocennou, byť solidárnou a spolupracujúcou s inými ženami, byť šťastnou a naplnenou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bbc.com, psychologytoday.com, cosmopolitan.com, womenshealthmag.com. titulná foto: medium.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies