Nová česká vláda podpísala koaličnú dohodu

NETKY.SK • 8 November 2021, 11:41 • 2 min
Nová česká vláda podpísala koaličnú dohodu

BRATISLAVA - Kabinet bude mať v Poslaneckej snemovni 108 poslancov. Novú vládu bude viesť, podľa očakávaní, Petr Fiala z ODS.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia koalícií SPOLU (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a PirSTAN, ktorú tvoria Piráti a Starostovia, dnes podpísali koaličnú dohodu. Petr Fiala v pondelok vyhlásil, že vládu nečakajú jednoduché časy. "Uvedomujeme si, že prichádzame v náročnom období," doplnil šéf Starostov Vít Rakušan, ktorý bude zrejme minister vnútra. 

 

img

 

ODS by mala obsadiť podľa doterajších informácií ministerstvá financií, dopravy, spravodlivosti, kultúry a obrany. Starostovia budú mať ministerstvá vnútra, školstva, priemyslu a obchodu a obsadia tiež kreslo ministra pre európske záležitosti. 

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Člen konzília prezradil, aké má Miloš Zeman problémy

 

Pirátom pripadli ministersvo pre miestny rozvoj a ministerstvo zahraničných vecí, svojho kandidáta budú mať tiež v pozícii ministra pre legislatívu.   

 

KDÚ-ČSL bude spravovať ministerstvá práce, poľnohospodárstva a životného prostredia, pričom TOP 09 bude dohliadať na rezort zdravotníctva a bude mať svojho ministra pre vedu a výskum. 

 

img

 

Prezident Miloš Zeman, ktorý je od 10. októbra v nemocnici, mal v sobotu videorozhovor s Fialom a vyhlásil, že nemá problém vymenovať ho za premiéra

 

Možno vás zaujme: Putin a Lukašenko prijali vojenskú doktrínu zväzového štátu Ruska a Bieloruska

 

Ústava ČR hovorí, že končiaca vláda Andreja Babiša musí podať demisiu po ustanovujúcej schôdzi Snemovne a prezident ju povelí riadením krajiny do okamihu, keď vymenujú novú vládu. Potom môže vymenovať aj nového premiéra. 

 

Babiš v nedeľu vyhlásil, že jeho vláda vytvorí rekord v podaní a doručení demisie na Pražský hrad. 

 

img

 

K téme: AKTUALIZÁCIA: ODS schválila koaličnú zmluvu. Petr Fiala bude rokovať s Milošom Zemanom




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies