Petržalka bojuje s kapacitami v materských školách

NETKY.SK • 30 September 2014, 15:32 • 2 min
Petržalka bojuje s kapacitami v materských školách

BRATISLAVA - Bratislavská Petržalka bojuje s kapacitami v materských školách. Pre školský rok 2014/2015 dostali materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti 1 051 žiadostí spĺňajúcich všetky potrebné kritériá, Petržalka však vyhovela iba 689 žiadostiam.

slovakia

left justify in out

Samospráva chce ešte v tomto školskom roku vďaka rekonštrukciám získať 146 nových miest. Vyplýva to z materiálu predloženého na dnešné rokovanie petržalského zastupiteľstva, ktorý zobrali poslanci mestskej časti na vedomie.

 

Mestská časť v súčasnosti zriaďuje elokované pracovisko Materskej školy Iľjušinova v Základnej škole Tupolevova, kde by mali vzniknúť štyri triedy s kapacitou 88 miest. Ďalšie elokované pracovisko zriaďujú aj na Základnej škole Nobelovo námestie. Dve elokované triedy MŠ Röntgenova by mali mať 40 miest. Mestská časť ráta aj s prebudovaním školníckeho bytu v Materskej škole na Lachovej na triedu. Zriadením novej triedy by sa mala zvýšiť kapacita materskej školy o 18 miest. 

 

Ako vyplýva z materiálu na rokovaní zastupiteľstva, v druhej etape počas školských rokov 2015/2016 a 2016/2017 vidí Petržalka možnosti na uvoľnenie prenajatých priestorov v Materskej škole Macharova, kde by mohli vzniknúť dve triedy. Mestská časť zároveň už požiadala hlavné mesto a Bratislavský samosprávny kraj o zverenie objektov bývalých materských škôl do správy mestskej časti. Vo vlastníctve hlavného mesta je objekt bývalej Materskej školy na Vyšehradskej, vo vlastníctve Bratislavského kraja je budova bývalej Materskej školy na Krásnohorskej. Mestská časť zároveň rokuje s investorom, ktorý buduje Južné mesto, o možnom vybudovaní materskej školy v tejto lokalite. 

 

V súčasnosti je do materských škôl v Petržalke neprijatých približne 400 detí, povedala vedúca oddelenia školstva, kultúry a športu v Petržalke Veronika Redechová. Ako dodala, Petržalka zvyšovala kapacity aj tým, že v súlade so zdravotníckym zákonom upravili sociálne zariadenia, aby mohlo byť prijatých viac detí. Dodala však, že poslanci parlamentu prijali zákon, podľa ktorého môžu v jednej triede zvýšiť kapacitu o maximálne tri detí. Podľa Redechovej má Petržalka vyššiu stavebnú kapacitu materských škôl ako počet detí v materských školách a mohli by v zvyšovaní kapacít v existujúcich triedach pokračovať, ale zákon to neumožňuje. 

V zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti je v súčasnosti 19 materských škôl so 105 triedami, ktoré navštevuje 2 422 detí. Z celkového počtu je 101 tried pre zmyslovo a duševne zdravé deti, dve špeciálne triedy pre deti s diagnózou autizmus (MŠ Iľjušinova), jedna špeciálna trieda pre deti s ľahkým mentálnym postihom (MŠ Turnianska) a jedna trieda pre deti s poruchami výživy (MŠ Pifflova). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies