Petíciu za výmenu ruských a ukrajinských väzňov podpísalo 60-tisíc Rusov

NETKY.SK • 10 Október 2018, 15:08 • 2 min
Petíciu za výmenu ruských a ukrajinských väzňov podpísalo 60-tisíc Rusov

MOSKVA - Viac ako 60-tisíc ľudí žiada od ruského vedenia výmenu ruských a ukrajinských väzňov. Podľa webu denníka Novaja gazeta o tom v stredu v Moskve informovali aktivisti, ktorí zbierali podpisy pod petíciu za výmenu Ukrajincov väznených v Rusku za Rusov zadržiavaných na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Podpisové hárky odovzdali Rade pre ľudské práva, ktorá pôsobí pri Kancelárii prezidenta Ruskej federácie. Aktivisti spresnili, že zbieranie podpisov pod petíciu bude pokračovať.

 

V rozhovore s novinármi poukázali na to, že aj bez mediálnej podpory sa im za štyri mesiace podarilo zozbierať vyše 60.000 podpisov. "Vypovedá to o tom, že značná časť občanov Ruska podporuje výmenu zadržiavaných," uviedli.

 

Podpisové hárky v mene Rady pre ľudské práva prebral jej člen, známy ruský novinár Nikolaj Svanidze, ktorý uviedol, že pozícia signatárov je totožná s názorom Rady pre ľudské práva. Avizoval, že rada urobí, čo je v jej silách, aby sa želanie signatárov splnilo.

 

Aktivisti, ktorí predtým ako jednotlivci pred sídlom Rady pre ľudské práva demonštrovali na podporu v Rusku odsúdeného ukrajinského novinára Oleha Sencova, pokračujú vo svojich akciách - tentoraz na podporu Ukrajinca Volodymyra Balucha väzneného v Rusku a za splnenie Sencovovej požiadavky ohľadom výmeny väzňov medzi Ukrajinou a Ruskom.

 

Baluch si vo väzení na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove odpykáva trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a siedmich mesiacov za údajné protizákonné držanie munície.

 

Baluch, podobne ako Sencov, vyhlásil v lete hladovku. Schudol počas nej viac ako 30 kilogramov. Na nátlak simferopolského biskupa Klimenta začal neskôr piť aspoň kefír. Nedávno oznámil, že svoju hladovku preruší počas prevozu do väzenia v pevninskom Rusku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies