Americké ministerstvo zahraničia je znepokojené z vytvorenia zariadení Poseidon v Rusku

NETKY.SK • 14 November 2020, 12:46 • 2 min
Americké ministerstvo zahraničia je znepokojené z vytvorenia zariadení Poseidon v Rusku

NEW YORK - Zástupca ministra zahraničných vecí Spojených štátov Amerických Christopher Ford je presvedčený, že Rusi dali jasne najavo, že môžu odpovedať úplným použitím jadrových zbraní, ak spozorujú čo i len jednu približujúcu sa balistickú raketu.

slovakia

left justify in out

Vo Washingtone sú znepokojené vývojom bezpilotných podvodných zdrojov Poseidon v Ruskej federácii a sú presvedčení, že existujú otázky, či ich prípadné použitie počas vojenského konfliktu bude v súlade s medzinárodným právom. Toto vyhlásenie urobil štátny tajomník pre medzinárodnú bezpečnosť a nešírenie Christopher Ford na online seminári organizovanom Americkou advokátskou komorou.

 

Uviedla to v piatok tlačová služba amerického ministerstva zahraničia.

 

 

Podľa Forda majú USA dôvod na obavy z ruskej politiky jadrového odstrašovania.  „Rusko, samozrejme, tvrdí, že jeho doktrína je v súlade s medzinárodným právom, že jeho jadrové zbrane sú určené iba na obranu a odstrašovanie a budú použité iba ako posledná možnosť. Ostáva nám dúfať, že je to tak," uviedol zástupca amerického ministerstva zahraničia.

 

„Ďalším alarmujúcim signálom sa stal vývoj v Rusku bezpilotných podvodných zdrojov Poseidon s jadrovou elektrárňou, ktoré budú podľa všetkého vybavené jadrovými hlavicami s kapacitou niekoľkých megatónov a vypustené do oceánu počas vojenského konfliktu s cieľom rozpútať rádioaktívne tsunami v pobrežných mestách Spojených štátov,“ povedal Ford. „Takáto koncepcia vyvoláva vážne otázky, či sa dá uplatniť v súlade s medzinárodnými právnymi normami a zásadami.“

 

 

Námestník ministra zahraničných vecí USA tiež vyjadril znepokojenie na tým, že podľa jeho verzie „Rusi dali jasne najavo, že môžu odpovedať úplným použitím jadrových zbraní, ak spozorujú čo i len jednu približujúcu sa balistickú strelu, bez ohľadu na to, či bude vybavená jadrovou alebo konvenčnou hlavicou, či bude zameraná na miesto, vojenský objekt, púšť alebo les“.

 

Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin prvýkrát vo svojom posolstve Federálnemu zhromaždeniu v marci 2018 oznámil vytvorenie podvodného zdroja, neskôr pomenovaného Poseidon. Podľa ruského prezidenta môžu byť takéto zdroje vybavené ako konvenčnými tak aj jadrovými hlavicami, ktoré im umožnia zasiahnuť širokú škálu cieľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies