Peter Pellegrini si myslí, že ruské vakcíny Sputnik V neboli včas uhradené

NETKY.SK • 15 Apríl 2021, 15:09 • 2 min
Peter Pellegrini si myslí, že ruské vakcíny Sputnik V neboli včas uhradené

BRATISLAVA - Predseda strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini sa pýta, či ruská strana nežiadala vrátiť vakcíny Sputnik V preto, že Slovensko za ne až do výzvy nezaplatilo.

slovakia

left justify in out

Pellegrini sa pýta aj to, či cieľom cesty ministra financií Igora Matoviča do Moskvy nebolo „rýchlo ísť uhladiť spory a rýchlo dohodnúť úhradu tejto transakcie". Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii. "Chcem na tomto mieste oceniť kroky prezidentky, ktorá si zmluvu vyžiadala, a nazáklade jej slov si ju aj preštudovala," povedal Pellegrini s tým,  že pevne verí, že aj ostatné kompetentné osoby urobia všetko preto, aby sa ku zmluve dostali. Prezidentka podľa neho potvrdila, že pre Matoviča "je klamstvo jeho absolútnym pracovným princípom".

 

img

„Ak si niečo kúpime, je to naše vlastníctvo, tak si s tým môžeme robiť, čo chceme,” povedal Pellegrini. „Preto sa chcem spýtať veľmi jasne a verejne, či náhodou dôvodom výzvy ruskej strany na vrátenie vakcín nebolo to, že sme nezaplatili až do tejto výzvy za vakcíny,” dodal s tým, či nebola Matovičova cesta do Ruska zameraná na "rýchle uhladenie sporov a rýchlu dohodu úhrady za vakcíny". Pellegrini vyjadril vážne podozrenie, že v čase výzvy z ruskej strany nebolo za vakcíny vôbec zaplatené a pýta sa, "kedy sme za ne zaplatili". Vyjadril domnienku, že dovezené vakcíny by dokonca mohli pochádzať z inej krajiny.

 

Mohlo by vás zaujímať: Strana HLAS žiada prezidentku, aby zverejnila zmluvu o nákupe vakcíny z Ruska


Pellegrini žiada predsedu vlády Eduarda Hegera, aby verejnosti odpovedal na otázky, „kto podpísal zmluvu o dodávke týchto vakcín, v ktorom dátume bola podpísaná, kedy boli uhradené vakcíny, koľko sme za ne zaplatili a k čomu ďalšiemu nás táto zmluva zaväzuje.” Ak parlament vysloví novej vláde dôveru a bude v nej naďalej sedieť Matovič, poslanci okolo Pellegriniho budú iniciovať ako jednu z prvých schôdzí návrh na odvolanie Matoviča z pozície ministra financií.

 

Súvisiaci článok: Zuzana Čaputová povedala, že dôvod požiadavky na vrátenie vakcín Sputnik V bol iný


Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom dnešnom vyhlásení zdôraznila, že dôvod požiadavky na vrátenie vakcín Sputnik V bol iný, ako sťažnosť ruskej strany, že o posudzovaní vakcíny rozhodovalo necertifikované laboratórium na Slovensku. Zmluva o nákupe vakcín by mala byť, podľa Čaputovej, príslušným spôsobom povinne zverejnená. Dodala, že je na tom, kto tú zmluvu uzavrel, aby k tomu spravil príslušné kroky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies