Peter Horák, 10. vo výške: Chcelo to trochu slniečka

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 07:42 • 2 min
Peter Horák, 10. vo výške: Chcelo to trochu slniečka

Peter Horák, 10. vo výške: Chcelo to trochu slniečka

slovakia

left justify in out

Večerný program na ME v Barcelone sa začal odvíjať slávnostným okamihom pre slovenskú atletiku. Síce v daždi, no s hrejivým pocitom vystúpil na najvyšší zlatý stupeň kladivár Libor Charfreitag a na Olympijskom štadióne zaznela slovenská hymna. To už mal za sebou Peter Horák vo finále skoku do výšky úspešný prvý pokus na 219 cm, hustý lejak však znepríjemňoval všetkým život a vznikalo aj riziko zranenia pri rozbehu. Zverenec Radovana Mišíka v Dukle Banská Bystrica už viac neskočil a obsadil 10. miesto s 219 cm.
Peter Horák si vo finále trúfal na viac. "V rozcvičke bolo počasie celkom dobré, aj základnú výšku som si skočil. Na 219 v pretekoch som mal už obavy, v daždi som to chvalabohu zvládol, no na 223 cm už pršalo ako z krhly a s týmto som sa nevyrovnal. Zišlo by sa trochu slniečka, túto sezónu som síce dosť mítingov skákal v daždi, možno to bol aj môj osobák v takomto zmoknutom počasí, no predsa len, v suchu sa skáče istejšie. Áno, je pravda, bol som vo finále, no tajne som dúfal, že budem atakovať osmičku. Formu som na to mal, je to pre mňa trochu rozčarovanie, mal som určite na lepší výkon."
Tréner Radovan Mišík sa do Barcelony vydal až na štyroch nohách, len aby naživo koučoval svojho zverenca Horáka. Jednu mal v ortéze a natoľko zoslabenú, že si pomáhal barlami. "Aj som Peťa trochu ľutoval, podmienky boli naozaj zlé. Postupne sa dážď upokojil, no Peťo ho doslova schytal naplno. Ťažko povedať, či je chalan do dažďa, viem len, že skúsenejší borci si vedia aj s takouto nepriazňou poradiť. Vo finále sa treba sústrediť na viaceré maličkosti a ak niektorú podceníte, aj na to doplatíte. S výkonom byť spokojní nemôžeme, s umiestením však áno. Na to, ako sa odvíjala sezóna, 10. priečka, najcennejšia v kariére, určite zlá nie je."
Peter Horák postupom do finále naplnil ambície, ktoré sa snažil vyšperkovať aj hodnotným výkonom. O tom, že podmienky boli naozaj kruté, sa presvedčil už na základnej výške Brit Parson, ktorý na 219 cm vypadol. Na 223 cm, ktoré mal úspešne 'v ńohách' z kvalifikácie, už Peter Horák nestačil. Voda z neho tiekla, hlavu mal premočenú a aj rozbeh cez kaluže vody neveštil nič dobré. Chvíľu zostal ležať sklamane v doskočisku, a potom zatlieskal na znak toho, že podmienky boli kruté, robil čo mohol, no viac zo seba vyžmýkať nemohol.
Rovnako ako Horák mal neriešiteľný problém na 223 cm aj Poliak Bednarek, bronzový vlani na MS v Berlíne. Horák spolu s Bednarekom obsadil 10. miesto a aj keď spokojný byť nemohol, je to jeho najvýraznejší výsledok v kariére.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies