Angela Merkelová končí v politike. Ako nemeckú líderku hodnotia slovenskí europoslanci?

NETKY.SK • 2 Október 2021, 14:15 • 2 min
Angela Merkelová končí v politike. Ako nemeckú líderku hodnotia slovenskí europoslanci?

BRATISLAVA – Končiaca nemecká kancelárka Angela Merkelová bola podľa slovenských europoslancov skúseným lídrom, ktorý dokázal zvládať aj tie najväčšie krízy a vedel hľadať kompromisy.

slovakia

left justify in out

Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) konštatuje, že spoľahlivosť, schopnosť kompromisu a pevné hodnoty boli počas jej pôsobenia v úrade prínosom nielen pre Nemecko, ale aj celú Európsku úniu (EÚ) a jej početné víťazstvá vo voľbách ukazovali, že Nemci to vnímali rovnako.

 

Politička svetového formátu

„Angela Merkelová bola političkou svetového formátu s výnimočnou kombináciou líderských vlastností. Aj jej odchod z politiky bol taký, aký je u nás nevídaný – z vlastného rozhodnutia a s hlavou vztýčenou hore,“ povedal.

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EPP) označila Merkelovú za tichú a emóciami zbytočne neplytvajúcu silu, ktorá pomáhala často nachádzať kompromis a určila smer napredovania Nemecka a celej EÚ.

 

img

 

„Lenže kým EÚ vďaka nej zvládla mnohé výzvy – nehodnotiac, či vždy najlepšie – v domácej politike to postupne viedlo k strate silných pozícii CDU,“ povedala.

 

Zdôraznila, že to dokazujú aj výsledky volieb. Europoslankyňu mrzí neúspech kresťanských demokratov z CDU. S mimoriadne silnou osobnosťou Merkelovej súvisí aj fakt, že po nej podľa Lexnamm nevyrástol žiaden nástupca.

 

Súvisiaci článok: Prichádza zmena - voľby v Nemecku vyhrali Sociálni demokrati

 

Kultivovaným vystupovaním si získala rešpekt
Michala Šimečku (PS/RE) mrzí, že Merkelová nemala na rozdiel od svojich predchodcov víziu toho, kam európsky projekt posunúť. Nič to ale nemení na tom, že dokázala Nemecko a EÚ previesť viacerými krízami a jej éra bola obdobím politickej stability.

 

Aj napriek odlišným názorom dokázala vystupovať kultivovane s jasnými hodnotami a uprednostňovala odbornosť pred lacným populizmom.

 

img

 

„Podceňovaným prínosom Angely Merkelovej je aj fakt, že po štyroch vyhratých voľbách a úspešných 16 rokoch riadenia najväčšieho európskeho štátu, rozptýlila posledné pochybnosti o tom, či je politika miestom pre ženy,“ zdôraznil europoslanec.

 

Štafetu preberú sociálni demokrati
Podľa Miroslava Číža (Smer-SD/S/D) sa Merkelovej nedá uprieť politický pragmatizmus a schopnosť vyjednávať, hoci sám nesúhlasí so všetkými jej rozhodnutiami. „Počas svojej politickej kariéry si vybudovala obraz bežného človeka, ktorý žije problémami väčšiny ľudí. Navonok nepôsobila nikdy nejako výrazne a nedávala najavo svoje ego,“ dodal.

 

img

Róbert Hajšel (Smer-SD/S/D) upozornil, že Merkelová dokázala rozumne presadzovať sociálne priority a brať do úvahy aj záujmy menších štátov, akými je napríklad Slovensko. „Posledné roky sa ale začala v jej nemeckom, ale najmä európskom líderstve prejavovať akoby menšia inšpirácia a kreativita, vyvolaná možno únavou a zvyšujúcimi sa tlakmi z rôznych strán, čo sa prejavilo aj na výraznom odchode voličov v týchto voľbách od jej aliancie CDU-CSU," zhodnotil.

 

 „Aj keď na jednej strane sú jej zásluhy veľké, dnes je už podľa môjho názoru dobre, že štafetu líderstva preberú v Nemecku sociálni demokrati,“ uviedol europoslanec.

 

Prispela k stabilite EÚ
Monika Beňová (Smer-SD/S/D) uviedla, že Merkelová má talent na dosahovanie kompromisov, s ktorými netreba vždy súhlasiť, no vďaka nim previedla EÚ viacerými krízami. „Obdobie jej vlády sa okrem riešenia spomínaných kríz bude spájať aj so stabilitou a prosperitou,“ uzavrela.

 

img

Ivan Štefanec (KDH/EPP) konštatuje, že prínos Merkelovej do svetovej politiky zhodnotí až história. „Dokázala Nemecko a Európu previesť cez niekoľko kríz a vždy konzistentne stála za svojimi hodnotami. Za seba môžem konštatovať, že osobnosť jej formátu bude v politike veľmi chýbať,“ dodal.

Angela Merkelová končí po 16 rokoch na poste nemeckej kancelárky a tým sa končí aj je politická kariéra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies