AKTUALIZOVANÉ: PCR-testy odhalili za stredu ďalších 2657 nových prípadov, monky budú počas sviatkov zatvorené

NETKY.SK • 24 December 2020, 10:59 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: PCR-testy odhalili za stredu ďalších 2657 nových prípadov, monky budú počas sviatkov zatvorené

BRATISLAVA – Na Slovensku za stredu (23. decembra) pribudlo 2 657 nových pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 14 238 vzoriek.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizované 15:42

 

Aby pomohla Srbom v rozhodnutí sa v prospech vakcinácie, rozhodla sa dať ako prvá zaočkovať sama. Urobila tak premiérka Srbska Ana Brnabić. Píše o tom aj portál blic.rs. „Predsedníčka vlády Srbska Ana Brnabić je prvou občiankou našej krajiny, ktorá dostala vakcínu Pfizer. Hneď po nej vakcínu dostali epidemiológ Dr. Predrag Kon a ministerka práce, zamestnanosti, veteránov a sociálnych vecí Dr. Darija Kisić Tepavčević,“ doplnil portál o udalosti z 24. decembra.

 

Srbsko, v ktorom žije aj veľké množstvo etnických Slovákov, je prevažne k očkovaniu naklonené skeptickejšie. Aj preto sa premiérka rozhodla ísť príkladom, chce tým poukázať, že ľuďom sa nič nestane, ak sa zaočkujú a pomôžu tým poraziť koronavírus.

 

 

Na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 zomrelo na Slovensku ďalších 46 pacientov. Zároveň sa vyliečilo 1640 osôb. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

 

V Trenčianskom kraji je situácia najhoršia
Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) vo svojom profile na sociálnej sieti spresnilo, že najviac pozitívne testovaných bolo v Trenčianskom kraji (421), nasleduje Bratislavský kraj (416), Banskobystrický (368), Prešovský (361), Nitriansky (349), Košický (304), Žilinský (228) a Trnavský (210). Pozitívne testovaných bolo 1190 mužov a 1467 žien.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 2446 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2220 ľudí. Na JIS je 173 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 191 osôb.

 

„Celkový počet úmrtí ´na Covid´ je 1 732 a celkový počet úmrtí ´s Covidom´ je 429,” uvádza rezort zdravotníctva. Z ochorenia sa tak celkovo zotavilo 114 267 ľudí.

 

Prečítajte si tiež: V Banskobystrickom kraji si už asi nezalyžujete, bezpečnostná rada tam chce zavrieť aj kostoly

 

Situácia sa nezlepšuje
Laboratória od začiatku pandémie vykonali 1 357 503 RT-PCR testov, pričom pozitívne testovaných bolo 161 562 osôb. Celkový počet vykonaných antigénových testov doteraz je 1 469 180, z čoho bolo pozitívne testovaných 75 997 osôb. Za stredu pribudlo 5194 pozitívne testovaných antigénovými testami z vykonaných 88 827 testov.

V súvislosti so štatistikami o ochorení COVID-19 v dňoch 24. - 26. decembra ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že počas týchto troch dní sa čísla môžu javiť ako nízke.

 

„Nejde o zlepšenie situácie, ale len o krátke ‚nadýchnutie´ a zaslúžený odpočinok pre tých, ktorí ich denne spracúvajú počas celého roka. Takisto pre tých, ktorí odbery zabezpečujú, ale aj pre tých, ktorí úmrtia s podozrením na ochorenie COVID-19 pitvami vyhodnocujú,” vysvetlilo ministerstvo.

 

Mohlo by vás zaujímať: Koronavírus opäť zmutoval, Briti sa obávajú najhoršieho

 

Testovať sa bude iba PCR testami

Mobilné odberové miesta na bezplatné antigénové testovanie ochorenia COVID-19 budú počas vianočných sviatkov zatvorené. „Najbližšia možnosť na bezplatné testovanie je v najbližší pracovný deň na ktoromkoľvek z odberových miest v zozname zverejnenom a pravidelne aktualizovanom na webovej stránke ministerstva zdravotníctva,“ spresnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová..

 

Testovanie prostredníctvom RT-PCR testov bude pokračovať aj počas sviatkov„Prosíme ale, nakoľko kapacity sú maximálne vyťažené, aby vo sviatočných dňoch tieto odberové miesta slúžili výlučne pre ľudí na testovanie po návrate z rizikovej krajiny a pre príznakových pacientov,“ dodala.

 

Na Štedrý deň by mali fungovať tieto odberové miesta v Košiciach, Michalovciach, Prešove, Poprade a Trenčíne. Odberové miesta majú byť 26. decembra otvorené v Banskej Bystrici, Dolnom Kubíne, Leviciach, Nitre, Nových Zámkoch, Prešove, Skalici, Trenčíne, Kráľovskom Chlmci, Žiline a v Žiari nad Hronom.

 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) žiada verejnosť, aby počas sviatkov dodržiavala opatrenia. „Nosenie rúška, dostatočný odstup a dôkladná hygiena rúk, sú základnou abecedou na ochranu svojho zdravia a zdravia svojich blízkych,“ zdôraznil.

 

Prečítajte si viac: Vieme, kto v nedeľu dostane ako prvý vakcínu proti koronavírusu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies