Pellegrini: Kolaboratívnej ekonomike sa netreba brániť a ani ju nepreregulovať

NETKY.SK • 15 November 2016, 17:12 • 2 min
Pellegrini: Kolaboratívnej ekonomike sa netreba brániť a ani ju nepreregulovať

BRUSEL - Na pôde Stáleho zastúpenia SR pri EÚ sa dnes poobede konala konferencia o kolaboratívnej ekonomike. Úvodné slovo na konferencii mal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý upozornil, že Slovensko tento druh ekonomiky podporuje.

slovakia

left justify in out

Na konferencii vystúpili aj podpredseda Európskej komisie zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen, eurokomisárka pre vnútorný trh a priemysel Elžbieta Bieňkowská, predstavitelia ministerstiev a regulačných orgánov zo šiestich členských krajín EÚ, ako aj zástupcovia Európskeho parlamentu a firiem z viacerých európskych krajín. Na konferenciu sa prihlásilo takmer 200 účastníkov.

 

Cieľom podujatia bolo preskúmať súčasný stav tohto druhu podnikania s cieľom preskúmať budúcnosť kolaboratívnej ekonomiky z hľadiska tvorcov politiky a regulátorov na národnej a európskej úrovni.

 

Pellegrini v rozhovore pre TASR pripomenul, že kolaboratívna ekonomika v širšom povedomí verejnosti je hlavne Uber a zdieľanie ubytovacích kapacít prostredníctvom internetových aplikácií.

 

"Na jednej strane ide o fenomén, ktorý sme nepoznali a ktorý sa prudko vyvíja, ale už sa v ňom točia relatívne veľké peniaze," skonštatoval podpredseda vlády.

 

Podľa neho je to dobré pre štát, lebo online platby sa dajú ľahko skontrolovať, ale dochádza aj k zneužívaniu tohto druhu služieb, na čo musí štát reagovať, hlavne z hľadiska zaistenia bezpečnosti klientov a dodržiavania platných zákonných noriem a pravidiel.

 

"Musíme dať pozor, aby sa ten systém nevymkol z rúk a nebol zneužívaný. To sú tie regulácie. Ale nesmieme urobiť tú chybu, že začneme tejto novej ekonomike brániť, pretože ak na úrovni Európskej komisie alebo aj na úrovni národných štátov prijeme extrémne prísnu reguláciu, tak ideme proti tomu, čo si želajú občania," vysvetlil Pellegrini. A dodal, že prísna kontrola zo strany štátu by hrozila posunutím tohto biznisu do sivej ekonomiky a pribrzdila EÚ voči jej hlavným konkurentom v USA či v Ázii.

 

Proti nadmerným reguláciám kolaboratívnej ekonomiky sa na konferencii vyslovil aj Katainen, ktorý upozornil, že exekutíva EÚ tento druh podnikania podporuje a má snahu vytvoriť celoeurópsky právny rámec pre jej dobré fungovanie. Katainen zároveň pochválil Slovensko, že patrí medzi členské štáty, ktoré podporujú tento druh podnikania, pričom ocenil, že sme v tomto smere oveľa aktívnejší ako predošlé krajiny predsedajúce v Rade EÚ.

 

Pellegrini priznal, že naša krajina sa musí prispôsobiť kolaboratívnej ekonomike, ktorá je čoraz viac aj symbolom pre startupy. Pripomenul, že Uber už funguje v Bratislave, čo mnohých aj znepokojilo, ale ako zaznelo na dnešnej konferencii "pred sto rokmi autá vymenili kone a aj vtedy sa búrili kočiši a vlastníci koní". Katainen v tejto súvislosti pripomenul rolu politikov, ktorí pripravili legislatívu a umožnili, aby autá jazdili po cestách. Podľa Pellegriniho je tu istá podobnosť aj s dnešnou situáciou, lebo tento druh ekonomiky je o budúcnosti, o spôsobe správania sa novej generácie.

 

"Nemôžeme sa tomu brániť. Slovensko by malo vytvárať takú legislatívu, aby bolo ukážkou toho, ako to môže fungovať, že bude chránená aj bezpečnosť a kvalita pre občanov a aj zaistená sloboda pre rast služieb," uviedol v závere.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies