Peking odporučí ľuďom vracajúcim sa z oblastí s ebolou zostať doma v karanténe

NETKY.SK • 29 Október 2014, 14:01 • 2 min
Peking odporučí ľuďom vracajúcim sa z oblastí s ebolou zostať doma v karanténe

PEKING - Čínske hlavné mesto Peking odporučí ľuďom vracajúcim sa z oblastí postihnutých ebolou, aby zostali doma v karanténe 21 dní a aby si dvakrát denne merali teplotu, ak boli v kontakte s pacientmi. Informovali o tom dnes čínske štátne médiá vrátane oficiálnej tlačovej agentúry Sinchua.

slovakia

left justify in out

Čína nehlásila žiadne potvrdené prípady smrteľnej vírusovej choroby, hoci niekoľko podozrivých prípadov skončilo v nemocnici na pozorovaní, pripomenula agentúra Reuters.
     

Epidémia eboly, ktorá sa začala v marci, usmrtila už takmer 5000 ľudí, drvivú väčšinu z nich v západnej Afrike. Choroba má inkubačnú dobu približne tri týždne a prenosná je jedine vtedy, ak sa u obete prejavujú príznaky.
     

Ľudia vracajúci sa do Pekingu z oblastí postihnutých ebolou budú musieť na letisku podstúpiť kontroly teploty, a ak ich teplota prekročí 37,3 stupňa Celzia, pošlú ich do nemocnice na testy.
     

Ľudia bez zvýšenej teploty, ktorí však mali kontakt s pacientmi chorými na ebolu, si budú musieť kontrolovať teplotu dvakrát denne celých 21 dní.
     

Osoby, ktoré nemali žiaden kontakt s pacientmi chorými na ebolu, dostanú odporúčanie zostať doma v karanténe 21 dní, oznámila agentúra Sinchua.
     

Agentúra však neuviedla, čo sa stane v prípade, že ľudia odmietnu zostať v karanténe.
     

"Peking má skúsenosti so SARS a (vtáčou chrípkou) H7N9. Ak sa vyskytne prípad eboly, sme schopní dostať pod kontrolu jej šírenie," povedal pre Sinchuu predstaviteľ zdravotníctva Čao Tchao.
     

Štátne médiá informovali, že pohraničné vstupné miesta v krajine vystupňovali zdravotnícke kontroly, predovšetkým v juhočínskom meste Kuang-čou, ktoré je domovom obrovskej africkej komunity a sú odtiaľ priame lety do Afriky.
     

Čínske ministerstvo zdravotníctva určilo hlavné letiská v Pekingu, Šanghaji a Kuang-čou ako kľúčové z hľadiska rizika - preto práve tam sústreďovalo svoje počiatočné kontroly zdravotného stavu a teploty.
     

Tri africké krajiny najviac postihnuté epidémiou eboly - Libéria, Sierra Leone a Guinea - nepatria k hlavným obchodným partnerom Číny na kontinente.
     

Ebola, ktorá môže vyvolať zvýšenú teplotu, zvracanie a hnačku, sa šíri kontaktom s telesnými tekutinami nakazeného človeka, ako napríklad krv či sliny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies