Slovenský pozemkový fond hovorí o kšeftoch za minulej vlády. Pellegrini sa bráni

NETKY.SK • 1 Jún 2022, 19:25 • 2 min
Slovenský pozemkový fond hovorí o kšeftoch za minulej vlády. Pellegrini sa bráni

BRATISLAVA - Bývalý premiér za Smer-SD a súčasný predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini neprichádzal podľa svojich slov do kontaktu so Slovenským pozemkovým fondom (SPF). Pellegrini to uviedol na brífingu v reakcii na vyjadrenia generálneho riaditeľa SPF Jána Marosza o kšeftovaní na fonde za predchádzajúcej vlády.

slovakia

left justify in out

„Za mňa musím povedať, že ako predseda vlády aj ako podpredseda vlády predtým som nijakým spôsobom neprichádzal do kontaktu so SPF. To bolo plne v kompetencii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a dokonca v tom čase aj inej politickej strany (SNS, pozn. TASR). Či to fungovalo tak alebo onak, si musia zodpovedať tí, ktorí to tam riadili," povedal.

 

img

 

Doplnil, že SPF „nejako fungoval za minulej vlády aj za predchádzajúcich vlád“. Tvrdí, že posledné dva roky nefungoval vôbec, pretože bol rozvrátený. „Nebola zvolená rada fondu, nevedela prijímať žiadne rozhodnutia.“ 

 

Prečítajte si tiež: Remišová chce dať učiteľom vyššie platy. Gröhling jej poslal odkaz

 

Na SPF mala od roku 2018 fungovať schéma podozrivých predajov pozemkov z majetku fondu. V tom čase inštitúciu viedla Adriana Šklíbová, dnes obvinená z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, podplácania a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Na tlačovej konferencii v stredu tieto podozrenia prezentoval Marosz.

 

img

Ján Marosz

 

V roku 2018 na fonde spustili zvláštnu schému prevodu pozemkov z vlastníctva štátu do súkromných rúk na zakladanie ovocných sadov. Schéma mala fungovať vždy podľa rovnakého scenára. Na začiatku predložili zámer založiť ovocný sad na vopred vytypovaných pozemkoch vo vlastníctve pozemkového fondu.

 

Krátko po predložení žiadosti SPF podľa Marosza stanovil mimoriadne nízku predajnú cenu, expresne pripravil zmluvu a previedol pozemky na žiadateľa. V týchto prípadoch celý proces od podania žiadosti do podpisu zmluvy netrval ani tri mesiace napriek tomu, že bežní žiadatelia čakali na vyjadrenia z fondu nie mesiace, ale roky, upozornil Marosz. Spoločnými znakmi takto predaných pozemkov bolo, že hraničia so zastavaným územím obce a dodnes na nich žiadne ovocné sady neexistujú.

 

img

 

V roku 2020 pracovníci SPF skontrolovali 47 zmlúv o predaji pozemkov na založenie ovocných sadov. Z nich založili iba 19 sadov, 25 nezaložili vôbec a 2 založili iba čiastočne. „V tomto roku prebieha opätovná kontrola naplnenia týchto zmlúv,“ poznamenal Marosz.

 

Možno vás zaujme: Kde postavia nové nemocnice? Vladimír Lengvarský predloží návrh

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona