BRATISLAVA – Veľká noc sa blíži a mi sme Vám pripravili pár receptov ktoré by určite nemali chýbať na vašom stole.
Veľkonočný baránok.
Suroviny:
160 g práškového cukru, 3 vajcia, 1 citrón, 180 g hladkej múky, 60 g masla, 1 vanilka
Príprava:
Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme nastrúhanú kôru z citróna a polovicu citrónovej šťavy. Maslo roztopíme, pridáme k múke, prilejeme vajcovú zmes a vypracujeme cesto, ktoré vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na barančeka. Upečieme. Obe polovice necháme vychladnúť, potom vyklopíme z formy, spojíme ľubovoľnou plnkou, prípadne ozdobíme polevou.
Veľkonočný veniec.
Suroviny:
2 dcl vlažného mlieka, 1 PL práškového cukru, 15 g droždia, 300 g hladkej múky, 1 vajce, 1 dcl oleja, štipka soli, 2 PL hrozienok namočených v rume, mandle, 2 PL mlieka na potretie venca, 2 PL marhuľového džemu, na ozdobu sekané mandle, hrozienka, sušené ovocie
Príprava:
Z mlieka, cukru, soli a droždia si pripravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme vajíčko, olej, kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť. Potom vmiesime hrozienka, posekané mandle a necháme kysnúť ďalších 40 minút. Cesto rozdelíme na 3 časti a upletieme vrkoč, stočíme do tvaru venca a preložíme na plech. Necháme kysnúť 30 minút. Potrieme mliekom a pečieme 25-35 minút. Po upečení veniec polejeme prevareným džemom a 1 PL vody a zdobíme podľa fantázie.
Veľkonočný vrkoč.
Suroviny:
250 g tvarohu, 2 lyžice medu, 1 vajce, soľ, 5 PL mlieka, 8 PL oleja, 500 g hrubej múky, 1 ½ balíčka prášku do pečiva, 300 g hrozienok, mandle, 1 PL rumu, žĺtok, 2 PL mlieka
Príprava:
Tvaroh, vajce, med, štipku soli a olej dobre vymiešame. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vytvoríme hladké cesto. Necháme pol hodiny kysnúť, potom pridáme hrozienka, mandle a rum. Rozdelíme na tri časti a upletieme ako vrkoč. Žĺtok rozmiešame v mlieku, potrime vrkoč a pečieme 40 minút pri teplote 170 stupňov.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies