Eduard Heger pripustil celoštátny lockdown i povinné očkovanie!

NETKY.SK • 20 November 2021, 14:07 • 2 min
Eduard Heger pripustil celoštátny lockdown i povinné očkovanie!

BRATISLAVA - Zavedenie lockdownu pre všetkých, bez ohľadu na očkovanie, po vzore Rakúska, nie je vylúčené. Ak sa epidemická situácia bude aj naďalej zhoršovať, vláda na budúci týždeň opäť sprísni opatrenia.

slovakia

left justify in out

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol, že všetko závisí od vývoja najbližších dní. "Opatrenia, ktoré sme tento týždeň prijali, považujem za prísne, ale situáciu sledujeme. Ak sa to bude zhoršovať, budeme musieť ďalej opatrenia opäť sprísňovať," skonštatoval.

 

img

 

Premiér pripustil zavedenie celoštátneho lockdownu, snahou je ochrániť nemocnice. Sprísnenie opatrení má tiež pomôcť stabilizovať situáciu pred Vianocami. "Hospitalizácia pacientov s COVID-19 tiež vytláča z nemocníc ostatných pacientov. Je neprípustné, aby zaočkovaní ľudia mali pre nezaočkovaných obmedzenú zdravotnú starostlivosť," uviedol Heger. Pripomenul, že nemocnice plnia najmä neočkovaní pacienti. Premiér tiež vyzval všeobecných lekárov, aby svojim pacientom vysvetľovali prínos očkovania.

 

Prečítajte si tiežEurópska lieková agentúra schválila liek proti ochoreniu COVID-19

 

Heger priznal, že v súčasnosti diskutuje s právnikmi a ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou o povinnom očkovaní pre seniorov. "Diskutujem s právnikmi, či nie je v rozpore s Ústavou SR zavedenie povinného očkovania pre určitú vekovú skupinu. Pre mňa by bola ideálna cesta - povinne zaočkovať či už ľudí nad 65 alebo 60 rokov. Podľa mňa už očkovanie 50-ročných by bol ideálny diapazón," vyjadril sa. 

 

img

 

Naklonený je zavedeniu povinného očkovania podľa veku, nie podľa profesie. "Vírus si nevyberá podľa profesie, skôr by som preto šiel podľa veku." Zároveň nevylúčil ani plošné povinné očkovanie na Slovensku. Otázkou však stále je, či by bol takýto krok v súlade s ústavou. "Zavedenie povinného očkovania je aj o politickej odvahe," dodal. 

 

Možno vás zaujme: Hlas-SD chce začať liečiť COVID-19. Hovorí o segregácii Slovákov

 

Proti povinnému očkovaniu sú koaliční partneri SaS a Sme rodina. Heger s nimi aktuálne vedie diskusiu o tejto téme. K dnešnému vyjadreniu sa už vyjadrila aj mimoparlamentná strana Hlas-SDHovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková pre TASR uviedla, že presadzovanie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 môže zvýšiť napätie v spoločnosti na extrémne nebezpečnú úroveň.  "Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami," povedal líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies