Päť mimovládok dostalo od firiem 95-tisíc eur

NETKY.SK • 5 Február 2015, 12:20 • 2 min
Päť mimovládok dostalo od firiem 95-tisíc eur

BRATISLAVA – Päť mimovládnych organizácií si rozdelí 95-tisíc eur z Fondu pre transparentné Slovensko, ktorý zastrešuje Nadácia Pontis.

slovakia

left justify in out

Peniaze dostanú mimovládky, ktoré odhaľujú prípady korupcie a zneužitia právomocí, bojujú za zvýšenie transparentnosti a rovnosť príležitostí na trhu. „Pre zdravé fungovanie ekonomiky je nevyhnutné, aby sme mali spravodlivú justíciu a efektívne vyvodzovanie zodpovednosti voči tým, ktorí systém zneužívajú,“ povedala na tlačovej besede riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak.

 

Fond pre transparentné Slovensko je podľa Surotchak jediný svojho druhu a prispieva doň stále viac významných firiem na Slovensku. „Pre firmy je dôležité mať predvídateľné prostredie, aby partneri v štátnej správe konali predvídateľne a odborne zdatne,“ vyjadril sa Radovan Pala z advokátskej kancelárie TaylorWessing, ktorá je jedným z partnerov fondu. 

 

Peniaze z fondu na tento rok získal projekt Aliancie Fair-play Verejnosť proti korupcii, a to 21-tisíc eur. „Som rada, že firemný sektor podporuje slušnejšie Slovensko, ktoré bude postavené na pravidlách,“ povedala Zuzana Wienk z aliancie. Transparency International Slovensko (TIS) získalo rovnakú sumu pre projekt Zabezpečovanie verejnej kontroly sudcov a efektivity súdnictva. „Práca na skvalitnení súdnictva je dlhodobá,“ vyhlásil riaditeľ TIS Gabriel Šípoš. Dodal, že chcú ďalej skúmať a analyzovať súdne rozsudky. Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) predstavil projekt Zvyšovanie transparentnosti v aktuálnych PPP projektoch a v dopravných tendroch (19-tisíc eur). Združenie Via Iuris získalo grant 21-tisíc eur pre projekt Rovnosť pred zákonom pre všetkých. Šéfka združenia Zuzana Čaputová uviedla, že Via Iuris sa plánuje v najbližšom období pozrieť na možnosti systémových zmien v súdnictve, ale aj v prokuratúre a polícii. Trinásťtisíc eur dostal Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, financie využije na projekt Zvyšovanie povedomia o možnostiach využitia práva na informácie. 

 

Fond funguje vďaka finančnej podpore 16 väčších firiem, ktoré podnikajú na Slovensku. Postupne sa pridávajú ďalšie, tento rok z fondu rozdelí medzi mimovládky historicky najväčší balík peňazí. O projektoch rozhodovala komisia, ktorú tvoria novinári Barbora Demešová, Marie Vrabcová, Konštantín Čikovský, sociológ Martin Slosiarik a spisovateľ Tomáš Janovic. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies