Päť mesiacov prípravy a nový bicykel, Varga štartuje sezónu

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 11:10 • 2 min
Päť mesiacov prípravy a nový bicykel, Varga štartuje sezónu

GOLD COAST - V sobotu skoro ráno slovenského času v ďalekej Austrálii začne najlepší slovenský triatlonista Richard Varga svoju súťažnú sezónu, ktorej vrcholom budú augustové olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Gold Coast v štáte Queensland na východe Austrálie bude dejiskom 2. kola pretekov Svetovej triatlonovej série (WTS), na programe sú klasické objemy 1,5 km plávanie, 40 km na bicykli a 10 km beh. Keďže Richard Varga vynechal úvodné preteky majstrovskej série v Abú Zabí v SAE, v sobotu ho čaká prvé ostré porovnanie so svetovou špičkou od vlaňajšieho septembra, keď v americkom Chicagu absolvoval finálové preteky uplynulej sezóny WTS a pre zranenie predčasne ukončil sezónu.

 

"Zajtra to budú presne dva týždne, čo Rišo pricestoval do Queenslandu, kde mal už z vlaňajška dobrú skúsenosť z tréningového centra britských triatlonistov. Zdravotne je v poriadku a teší sa na preteky. Bolo dobré, že vynechal úvodné podujatie WTS v Abú Zabí. Nemusel sa naháňať v príprave, ktorá bola pokojnejšia a s menším počtom chýb. V jej závere sme prišli na to, že päť mesiacov prípravy je lepších ako štyri. Sám som zvedavý, ako sa to prejaví v porovnaní s najlepšou konkurenciou," uviedol Richardov brat a manažér Michal Varga pre agentúru SITA. Už istý účastník OH 2016 vstúpi do sezóny na novom bicykli TREK Madone 9,9, na ktorom by sa mal predstaviť aj v Riu. "Má ho od januára a najazdil na ňom už aj pomerne veľa kilometrov. Má odskúšané plášte aj ďalšie technické veci by mali byť dotiahnuté. V olympijskej sezóne nechceme nič podceniť," pokračoval M. Varga.

 

Richard Varga absolvoval prakticky celú zimnú prípravu v tréningovej skupine britského olympijského tímu, ktorý má základňu v anglickom Leedsi. Každé tri týždne absolvoval výjazd do španielskeho Benidormu, vždy na 14 dní. Podľa jeho brata nie je dôležité tlačiť ho do konkrétneho výsledku už v prvých pretekoch sezóny. Filozofia je postavená na úspešnom absolvovaní olympijských pretekov, hoci každé porovnanie so špičkou je dôležité. "Richard chce najmä dobre obstáť na olympijských hrách. Dôležitý je aj seriál majstrovstiev sveta, ale nie najpodstatnejší. Je jeho obrovskou výhodou v porovnaní spred štyrmi rokmi, že aj keby sa už nepostavil na žiadne preteky, účasť v Riu bude mať istú. Teraz nemusí niečo dokazovať, môže ísť v pokoji na preteky. Nechceme na neho zbytočne tlačiť," objasnil M. Varga.

 

V 68-člennom štartovom poli pretekov mužov v Gold Coaste figurujú všetci členovia svetovej špičky až na jedno výrazné meno. Chýbať bude obhajca titulu a celkovo päťnásobný víťaz Svetovej triatlonovej série Španiel Javier Gómez. "Nevieme, čo s ním je, lebo tento rok ešte nepretekal. Má však istú olympiádu ako španielska jednotka a zrejme v 33 rokoch urobí všetko pre to, aby konečne získal olympijské zlato," myslí si M. Varga. Mužské preteky elite sa v Gold Coaste začnú o 4.30 h SELČ. Ešte predtým od 1.30 h budú súťažiť ženy. Tam nebude mať Slovensko zastúpenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies