Chcete zažiť romantiku ako vo filme Hriešny tanec či Smiem prosiť? Príďte si zatancovať s profesionálom!

NETKY.SK • 13 Apríl 2023, 15:20 • 2 min
Chcete zažiť romantiku ako vo filme Hriešny tanec či Smiem prosiť? Príďte si zatancovať s profesionálom!

Tanečník, tréner, choreograf aj motivátor Michal Barniak sa tancu profesionálne venuje 25 rokov. Začal ako dieťa a má už za sebou súťaže spoločenského tanca doma a v zahraničí, tanečné divadlá, 21 sezón v divadle Nová scéna, muzikál, SND, televíziu aj spolupráce s Jánom Ďurovčikom či Jozefom Bednárikom. Na konte má certifikáty, školenia aj štvornásobné ocenenie "Top teacher" na tanečných festivaloch po celom svete. Dnes je trénerom, choreografom aj motivátorom. Tanec je pre neho terapiou, ktorú na vlastnej koži môžete zažiť aj vy v Dome umenia RDS Art Group v centre Bratislavy.

slovakia

left justify in out

Ako ste sa dostali k tancovaniu?

Tancovalo sa u nás v rodine. Otec bol síce futbalový tréner, ale moja sestra začala trénovať spoločenské tance a ja som ako 7- ročný začal tiež. 

 

Ktoré tance učíte, ktoré sú vašou doménou? 

Momentálne učím najmä spoločenské tance teda štandardné a latinskoamerické. Avšak vediem tréningy aj klasického alebo jazzového tanca. Trénoval som aj krasokorčuliarov. Dokonca mám certifikát aj ako Zumba inštruktor. V roku 2012 som priniesol z USA na Slovensko, a ako prvý som začal vyučovať štýl PRO/AM. Teda presne to, čo vidíme v  Lets dance, keď profesionál tancuje s amatérom. V mojom prípade amatérom nie je nutne celebrita. Tancujú aj ľudia z ulice. A niektorí veru nie sú až tak talentovaní, ale majú chuť a výdrž a môžu sa naučiť tancovať veľmi dobre, dokonca až tak, že môžu ísť na súťaž v Pro/Am tancovaní. Ako jediný na Slovensku vyučujem americký štýl tancovania Smooth and Rhythm, ktorý je veľmi populárny vo svete, u nás absolútne v plienkach. 

img

Čo je dôležité pri párovom tanci a vedení partnera či partnerky na parkete? 

Pri párovom tanci je najdôležitejšie uvedomenie si pozícií kto je leader a kto je follower. Častokrát sa stáva, že partnerka je v tancovaní lepšia a vtedy má tendenciu slabšieho partnera viesť. Avšak toto je absolútne neprípustné v párovom tancovaní. Je to síce tímová spolupráca, kde tím tvoria 2 tanečníci, ale úloha leadera prislúcha výlučne mužovi. Vyplýva to aj z najhlbšej podstaty mužsko- ženských energií. Takže v prvom rade, obidvaja v tanečnom páre by mali pochopiť svoju úlohu a prijať ju, vtedy párové tancovanie muža so ženou je harmonické a napĺňa absolútny základ súladu dvoch protipólov. Keď si je partner istý v tom čo chce od partnerky, vtedy ju aj správne vedie, a partnerka to vtedy aj správne cíti a potom zatancuje to, do čoho ju partner naviedol. 

 

Aké sú aktuálne trendy v párovom tanci?  

V spoločenskom tanci je to momentálne Smooth a Rhythm. Smooth si myslím je tancom budúcnosti. Ide totiž o kompiláciu štandardných tancov a latinskoamerických tancov s využívaním techník baletu, jazzu či flamenga. Tiež treba rozlišovať či tanečníci súťažia alebo tancujú len pre radosť, sem tam s možnosťou nejakých vystúpení. Tanečný šport kladie na tanečníkov úplne iné kritéria ako tanec umelecký alebo show performance. Športoví tanečníci sa snažia o maximálnu precíznosť v technike, dynamike, rýchlosti alebo obtiažnosti tanečných figúr. Ja uprednostňujem kvalitu pred kvantitou a kvalita u mňa vychádza hlavne z pocitu osobnosti na parkete a absolútnym súzvukom tanečníkov s hudbou. Určite dôležitá je technika aj fyzická príprava, ale tanec má byť v prvom rade tancom, nie olympijským športom. Tanec vznikol ako potreba jedinca odpovedať svojím pohybom na hudbu. Takže tejto filozofie sa aj ja pridŕžam. 

img

Akí klienti k vám chodia na hodiny? A ako to vyzerá? Tak ako vo filme Smiem prosiť?

Áno, je to presne tak, ako vo filme Smiem prosiť alebo Dirty Dancing. Vyučujem alebo teda trénujem klientov a klientky individuálne, teda na hodine je sama študentka, alebo študent alebo pár - manželský, priateľský, frajerský, predsvadobný. A ja s nimi aj tancujem, teda som ich učiteľ a aj tanečný partner zároveň.  Mojimi študentami sú deti od 10 rokov až po dámy v seniorskom veku, aj 70- ročnú študentku tanca som trénoval a s ňou aj tancoval. Samozrejme, že gro tvoria študentky vo veku medzi 40-60 rokov. Osobne ma veľmi baví tanečná párová terapia pre manželské páry. V tejto oblasti mám skvelé výsledky a taktiež svadobná príprava pre mladomanželov, kde ja ako hovorím, obidvoch adeptov trochu pred svadbou poupratujem do svojich rolí, a potom spokojne môžu uzatvoriť manželstvo ako muž s veľkým M a žena s veľkým Ž. 

 

Aké spoločenské tance sú v dnešnej dobe najviac obľúbené?   

Podľa trendu, ktorý sledujem aj zo zahraničia, je to hlavne salsa, bachata, kizomba, west coast swing, hustle, swing a tango argentíno. 

  

Objednávajú si vás zákazníci aj na svadobné tance?

Áno. Buď sa venujeme svadobnej príprave všeobecne, teda aby mladomanželia vedeli zatancovať na svojej svadbe valčík, polku, čardáš, tango, jive, chachu a podobne, alebo sa špecializujeme priamo na nácvik svadobného tanca, ktorí chcú mladomanželia predviesť na svadbe. Vtedy sa dohodneme na hudbe, ktorá sa im páči a ja im pripravím choreografiu. 

img

Na čo je dôležité dbať pri svadobnom tanci? 

Tak ako pri každom párovom tanci, teda aby partner viedol a partnerka sa nechala viesť. Samozrejme je dôležité brať do úvahy aj svadobné šaty, pretože v takom prípade je tanečný prejav nevesty dosť obmedzený, teda treba vyberať efektné a nie veľmi náročné tanečné prvky. V svadobných šatách s vlečkou je už aj obyčajný valčík obmedzujúci nie to ešte preslávená Dirty dancing dvíhačka nad hlavou partnera. Taktiež je dôležité si uvedomiť tanečné skúsenosti adeptov. Ak mladomanželia nikdy netancovali a chcú zvládnuť svadobný tanec, nemôžem od nich chcieť zvládnuť tanečné prvky, ktoré napríklad zvládajú adepti, ktorí už tancovali predtým nejaký čas alebo majú s tancom skúsenosti. 

 

Aké sú zábavné požiadavky mladomanželov pri svadobnom tanci?

Najzábavnejšie pre mňa je, keď prídu mladomanželia s nejakým profesionálnym videom tanečníkov a chcú mať presne takú istú choreografiu. Ale pred tým nikdy netancovali. Tiež predstavy o špeciálnom tanci bez tréningu sú pre mňa veľmi úsmevné, keď chcú za pár lekcií vedieť zatancovať tak ako Patrick Swayze.  Ale väčšinou sa dohodneme na úrovni zodpovedajúcej svadobčanov, koľko lekcií je potrebných a aký tanec by bol vhodný. Je to potom taká kolektívna práca, aby to bolo efektné, pekné, zvládnuteľné a hlavne bezpečné.

 

Je tanec aj terapiou pri rôznych životných problémoch?

Tanec je terapiou pre telo. To ani vysvetľovať nemusím, pretože je dokázané, ako tanec blahodárne pôsobí na fyzickú konštrukciu. Samozrejme, ak sa už robí vrcholovo, vtedy môže byť tanec deštruktívny pre telo. Každopádne pri tanci zabudneme na svet okolo, vypneme hlavu, nerozmýšľame. Sme v prítomnom okamihu a sme napojení na hudbu, na partnera. Mladneme a cítime sa lepšie. Tanec je hlavne terapiou pre dušu. V roku 2012 som vypracoval môj systém tancovania Heaven Dance, ktorý vychádza z rozličných východných filozofií ale aj náboženských a spirituálnych techník z celého sveta, či je to aj jóga, šamanské techniky, tance prírodných národov, alebo aj meditačné techniky či taiči a práca s energiou. Tanec sa stáva prostriedkom na odstránenie rozličných blokád, životných problémov, disbalancií osobnosti alebo partnerských problémov, ale dokonca aj karmických či rodových záťaží. Samozrejme záleží od klienta, či chce absolvovať aj takúto špeciálnu terapiu pod mojím vedením, alebo sa čisto venujeme len fyzickej stránke tancovania. V konečnom dôsledku sa však aj touto cestou dopracujeme k zlepšeniu vnútorného nastavania tanečníka. Pretože spojenie hudby a pohybu nám zvyšuje naše vnútorné vibrácie a samoočistný proces liečenia duše sa deje automaticky, aj keď nie úplne vedomou cestou. Klienti po hodinách tanca odchádzajú nielen s lepšou náladou, lepšou telesnou formou. Ale aj v bežnom živote začnú cítiť zlepšenie vzťahov, a začnú sa sami viac vnímať ženskejšie alebo mužnejšie a kopec problémov, ktoré ich ťažili sa z ich života môžu doslova stratiť. Ja pre to tancujem. Tanec je pre mňa terapia. 

 

Prácu Michala ako trénera môžte si môžete pozrieť tu: HeavenDanceStudio

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies