Parlamentné voľby v Egypte sa uskutočnia v dvoch fázach v marci a apríli

NETKY.SK • 9 Január 2015, 10:58 • 2 min
Parlamentné voľby v Egypte sa uskutočnia v dvoch fázach v marci a apríli

KÁHIRA - V Egypte sa uskutočnia dlho očakávané parlamentné voľby v dvoch fázach: 22.-23. marca a 26.-27- apríla.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to oznámila volebná komisia. Vláda dúfa, že hlasovanie prinesie po takmer štyroch rokoch krízy politickú a ekonomickú stabilitu. Najľudnatejšia arabská krajina je bez parlamentu od júna 2012, keď súd demokraticky zvolené zhromaždenie rozpustil a zvrátil tak hlavný výdobytok povstania proti Husnímu Mubarakovi z roku 2011. Parlamentné voľby sú posledným krokom politického plánu, ktorý armáda oznámila v júli 2013 po zvrhnutí islamistu Muhammada Mursího, prvého demokraticky zvoleného prezidenta Egypta. Egyptskí lídri poukazujú na to, že parlamentné voľby podčiarkujú ich záväzok k demokracii.

 

Krajinu v súčasnosti vedie armádou podporovaná prechodná vláda vedená prezidentom Abd al-Fattáhom as-Sísím. Egyptská hlava štátu má v súčasnosti taktiež zákonodarné právomoci, keďže posledný zvolený parlament rozpustil v roku 2012 súd. Po páde dlhoročného lídra Husního Mubaraka vyhralo prezidentské i parlamentné voľby Moslimské bratstvo. Následné zvrhnutie nového prezidenta Mursího po masových protestoch proti jeho vláde spôsobilo v najľudnatejšej arabskej krajine politickú krízu, ktorú majú vyriešiť práve nové voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies