Parlament schválil zákon o dôveryhodných službách

NETKY.SK • 20 September 2016, 11:22 • 2 min
Parlament schválil zákon o dôveryhodných službách

BRATISLAVA - Parlament v utorok schválil zákon o dôveryhodných službách. Cieľom právnej úpravy je dosiahnuť súlad vnútroštátneho právneho poriadku s nariadením Európskeho parlamentu a rady (EÚ) z 23. júla 2014 o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu (nariadenie eIDAS).

slovakia

left justify in out

"Z pohľadu výkonu elektronického výkonu verejnej moci návrh zákona novým a zjednodušeným spôsobom zavádza definíciu autentifikačného certifikátu, ako aj úpravu registra kvalifikovaných certifikátov, kvalifikovaných elektronických pečatí orgánov verejnej moci," povedal v rozprave v druhom čítaní podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.


Zmeny by mali podľa neho prispieť k zjednodušeniu overovania identity a autorizácie v rámci elektronickej komunikácie. Povinnosť orgánov verejnej moci komunikovať elektronicky od 1. novembra tohto roka zostáva zachovaná.


Ako sa píše v dôvodovej správe, cieľom nariadenia eIDAS je posilniť dôveru pri elektronických transakciách na vnútornom trhu vytvorením spoločného základu pre bezpečné elektronické interakcie medzi občanmi, podnikmi a orgánmi verejnej správy, čím sa zvýši účinnosť verejných a súkromných on-line služieb, elektronického podnikania a elektronického obchodu v EÚ.


Pre dosiahnutie cieľa nariadenie vytvára podmienky pre vzájomné uznávanie kľúčových cezhraničných prostriedkov komunikácie ako sú elektronická identifikácia, elektronické dokumenty, elektronické podpisy a elektronické doručovacie služby.


Nosnú právnu úpravu identifikácie a autentifikácie osôb na Slovensku predstavuje zákon o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci (zákon o e-Governmente). Schválená právna úprava umožňuje elektronickú identifikáciu fyzickej osoby alebo právnickej osoby potrebnú pre poskytnutie on-line služby na základe prostriedkov elektronickej identifikácie. Nariadenie eIDAS ponecháva na členských štátoch definovanie, ktorá schéma elektronickej identifikácie používaná na národnej úrovni bude notifikovaná komisii a teda využívaná od roku 2018 cezhranične.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies