Parlament schválil zákaz ťažby rádioaktívnych látok

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 11:47 • 2 min
Parlament schválil zákaz ťažby rádioaktívnych látok

BRATISLAVA - Novelu geologického zákona, ktorá zakazuje ťažbu rádioaktívnych látok na území Slovenska, v utorok schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Výnimky zo zákazu majú byť možné len vtedy, ak ťažbu v referende schvália obyvatelia miest alebo obcí, v katastri ktorých sa ložiská rádioaktívnych látok nachádzajú. Ťažiarske firmy teda budú musieť po ukončení geologického prieskumu požiadať dotknuté mestá a obce o vypísanie miestneho referenda o ťažbe. Iba v prípade pozitívneho výsledku môžu žiadať od banského úradu povolenie ťažiť, uvádza návrh ministerstva životného prostredia SR. Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh Richarda Rašiho (Smer-SD), podľa ktorého o ťažbe uránu na území Košíc a Bratislavy rozhodnú obyvatelia v celomestskom referende, nebude teda stačiť referendum mestskej časti, ktorej sa má týkať prípadná ťažba. 

 

Ťažba rádioaktívnych látok momentálne najviac rezonuje v prípade uránového ložiska v Jahodnej pri Košiciach. Od roku 2005 tam vykonávala prieskum spoločnosť Ludovika Energy, dcérska firma kanadskej spoločnosti European Uranium Resource. V apríli tohto roka sa však spoločnosť dohodla na akvizícii tohto projektu s austrálskou spoločnosťou Forte energy. Povolenie na prieskum lokality platí do apríla 2015. V Košiciach a okolitých obciach sa od začiatku prieskumu zdvihla proti projektu vlna nevôle, protestovali ochranárske organizácie aj občianske združenia. 

Ministerstvo v návrhu argumentuje práve posilnením priamej demokracie pri spravovaní samosprávnych záležitostí obyvateľmi miest a obcí. Zároveň má vyriešiť spory o ťažbu uránu, ktoré podľa ministra životného prostredia Petra Žigu traumatizujú slovenskú spoločnosť. 

 

Po podpísaní prezidentom by novela mala nadobudnúť účinnosť 15. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies