Parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou. Čo to pre spotrebiteľov znamená?

NETKY.SK • 11 Apríl 2024, 14:00 • 2 min
Parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou. Čo to pre spotrebiteľov znamená?

Vďaka reforme prijatej vo štvrtok 11. apríla bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší.

slovakia

left justify in out

Opatrenia zahŕňajúce nariadenia a smernicu, na ktorých sa už poslanci dohodli s Radou, a ktoré schválili 433 hlasmi za, 140 proti a 15 sa zdržalo hlasovania (nariadenie) a 473 hlasmi za, 80 proti a 27 sa zdržalo hlasovania (smernica), ochránia spotrebiteľov pred nestálymi cenami. Poslanci zabezpečili, že spotrebitelia budú mať právo na prístup k zmluvám s pevnou alebo dynamickou cenou a dostanú všetky podstatné informácie k zmluve, ktorú podpíšu. Dodávatelia nebudú môcť jednostranne meniť zmluvné podmienky.

Poslanci tiež zabezpečili, že krajiny EÚ môžu zakázať dodávateľom prerušiť dodávky elektriny zraniteľným odberateľom, a to aj počas sporov medzi dodávateľmi a odberateľmi.

Zmluvy o rozdiele

Legislatíva stanovuje takzvané „zmluvy o rozdiele“ (CFD) alebo ekvivalentné schémy s rovnakými účinkami na podporu investícií do energie. Pri takejto zmluve orgán verejnej moci kompenzuje výrobcu energie, ak trhové ceny klesnú príliš prudko, ale inkasuje od neho platby, ak sú ceny príliš vysoké. Používanie tohto typu zmlúv bude povolené pri všetkých investíciách do novej výroby elektriny, či už z obnoviteľných zdrojov alebo z jadrovej energie.

Kríza cien elektriny

Text stanovuje mechanizmus na vyhlásenie krízy cien elektriny. V situácii veľmi vysokých cien a za určitých podmienok môže EÚ vyhlásiť regionálnu alebo celoeurópsku cenovú krízu elektriny, čo členským štátom umožní prijať dočasné opatrenia na stanovenie cien elektriny pre malé a stredné podniky a energeticky náročných priemyselných spotrebiteľov.

„Táto reforma stavia občanov do popredia v navrhovanej štruktúre trhu s elektrinou. Text obsahuje opatrenia na ochranu občanov, najmä tých najzraniteľnejších, a na urýchlenie zavádzania obnoviteľných zdrojov energie. Parlament urobil krok vpred pokiaľ ide o demokratizáciu energetiky a vytvoril návrh trhu, ktorý reaguje na zlyhania odhalené energetickou krízou. Všetci spotrebitelia vrátane mikropodnikov, malých a stredných podnikov budú mať prístup k dlhodobým, dostupným a stabilným cenám,“ povedal spravodajca Nicolás González Casares (S&D, ES).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Európsky parlament, Foto: Ilustračná (freepik)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies