Egypt pre zablokovanie Suezského prieplavu očakáva miliardové odškodné

NETKY.SK • 2 Apríl 2021, 12:06 • 2 min
Egypt pre zablokovanie Suezského prieplavu očakáva miliardové odškodné

KÁHIRA - Egypt v súvislosti s uviaznutou loďou v Suezskom prieplave očakáva odškodné viac miliardu dolárov. Informoval o tom hlavný predstaviteľ kanála Ossama Rabei, ktorý upozornil, že plavidlo i náklad v hodnote asi 3,5 miliardy dolárov nebudú môcť opustiť egyptské územie, ak sa otázka náhrady škody dostane pred súd.

slovakia

left justify in out

Zahrnutá aj záchranná operácia 

Ako Rabei uviedol pre egyptskú televíziu, výška odškodného zohľadňuje záchrannú operáciu, náklady vyplývajúce zo zastavenej dopravy a straty, ktoré kanálu vznikli počas takmer týždeň trvajúcej blokády. Bližšie nešpecifikoval, kto bude zodpovedný za vyplatenie odškodného. Dodal však, že v minulosti mali predstavitelia kanála a majitelia lodí dobré vzťahy.

 

img


Kolosálna kontajnerová loď Ever Given minulý týždeň na šesť dní zablokovala Suezský prieplav a ochromila dôležitú tepnu svetového obchodu. Momentálne kotví vo Veľkom horkom jazere, širokej vodnej ploche na polceste medzi severným a južným koncom kanála.

 

Prechod cez Suezský prieplav je opäť voľný! Ever Given ťahajú do prístavu, kde sa podrobí prehliadke


Štyristo metrov dlhá a 200-tisíc ton ťažká loď sa minulý týždeň v utorok vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu. Jej uvoľnenie okrem iného zahŕňalo flotilu silných remorkérov a bagrovacích plavidiel, ktoré odbagrovali 30-tisíc kubických metrov bahna a piesku. Uvoľnili ju v pondelok popoludní.

 

img


Cez Suezský prieplav prechádza zhruba 12 % svetového obchodu. Podľa dát časopisu Lloyd's List, ktorý sa venuje nákladnej preprave, blokáda prieplavu denne bránila preprave tovaru v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov.

(1 EUR = 1,1746 USD)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona