Parlament posunul novelu Exekučného poriadku do druhého čítania

NETKY.SK • 8 August 2012, 06:09 • 2 min
Parlament posunul novelu Exekučného poriadku do druhého čítania

Parlament posunul novelu Exekučného poriadku do druhého čítania - Politika Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes podporili vládnu novelu Exekučného poriadku a posunuli ju tak do druhého čítania. Za zmenu právnej normy hlasovali zákonodarcovia z vládneho Sme

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes podporili vládnu novelu Exekučného poriadku a posunuli ju tak do druhého čítania. Za zmenu právnej normy hlasovali zákonodarcovia z vládneho Smeru-SD, ako aj z opozičných strán. Vzhľadom na to, že sa zmena prerokováva v skrátenom legislatívnom konaní, poslanci budú pokračovať druhým čítaním novely už v stredu (8. 8.) ráno a hlasovať by mali už o 10.00 h.
      Rozprava o novele Exekučného poriadku dnes pokračovala len niekoľko minút. Predseda SaS Richard Sulík a šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník napríklad poukázali na analógiu medzi zmenami v exekučnej legislatíve a v dôchodkovom systéme. Kým pri Exekučnom poriadku je podľa nich skrátené legislatívne skutočne na mieste, pri novele zákona o sociálnom poistení je tento inštitút zneužívaný. "Vieme naozaj veľmi rýchlo dôjsť k zhode. Keby sa podobne postupovalo aj pri debate o hľadaní najoptimálnejšej cesty pri druhom dôchodkovom pilieri, tak sme si mohli mnoho vecí ušetriť. Nech je nám táto záležitosť dobrým poučením aj dobrým príkladom," apeloval na poslancov Kaník.
      Novela Exekučného poriadku reaguje na júlový nález Ústavného súdu SR. Ten síce nepovažuje za ústavne neakceptovateľnú exekučnú imunitu štátu ako takú, ale jej rozsah a koncept vyplývajúci zo súčasnej právnej úpravy. Majetok štátu tak v súčasnosti nepožíva pred exekúciami takmer žiadnu ochranu. "Neexistujú žiadne bariéry, ktoré by zabránili bezbrehej exekúcii štátneho majetku," upozornil dnes premiér Robert Fico (Smer-SD).
      Navrhovaná zmena presne vymedzuje to, ktorý majetok nebude podliehať exekúcii. Ide napríklad o nehnuteľný majetok štátu v správe správcu, okrem nehnuteľností v dočasnej správe podľa osobitného predpisu. Exekúcia sa nemôže vzťahovať ani na príjmy štátneho rozpočtu či prostriedky na bežnom účte štátnej rozpočtovej organizácie. Rovnaké pravidlá budú platiť aj pre cenné papiere vo vlastníctve štátu.
      Novela zavádza aj relatívnu exekučnú imunitu, ktorá by nadobúdala účinnosť v dôsledku rozhodnutia súdu. Súd bude v tomto prípade zvažovať, či a z akých dôvodov je majetok potrebné chrániť exekučnou imunitou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies