Parlament čaká voľba predsedu NKÚ a eurofondy

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 08:49 • 2 min
Parlament čaká voľba predsedu NKÚ a eurofondy

BRATISLAVA - Voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a správa vlády k čerpaniu eurofondov čaká poslancov počas 9. dňa 51. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Rokovanie odštartuje diskusia k návrhom Civilného sporového poriadku, Civilného mimosporového poriadku a Správneho súdneho poriadku, ktoré nahradia socialistický Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Nové normy patria dôležitosťou i rozsahom k najväčším právnym reformám od vzniku samostatnej SR. Voľba predsedu NKÚ SR sa uskutoční o 11:00, rozprava o kandidátoch v utorok trvala necelých sedem hodín. Za predsedu úradu bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. KDH a ďalšie opozičné strany navrhli ako kandidáta prokurátora a bývalého štátneho tajomníka rezortu vnútra za Daniela Lipšica Maroša Žilinku, pod jeho nomináciu sa podpísalo šesťdesiat opozičných poslancov. Poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Karola Mitríka a Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) nominovali bývalú kvestorku Univerzity Palackého v Olomouci a exšéfku služobného úradu ministerstva školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho Henrietu Crkoňovú.


Popoludní si poslanci z úst podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho vypočujú správu o stave čerpania štrukturálnych fondov Európskej únie z programovacieho obdobia 2007 - 2013. Poslanci doplnili tento bod do aktuálnej 51. schôdze na návrh predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Vládna strana predtým pri schvaľovaní programu schôdze odmietla návrh nezaradeného Jozefa Kollára, aby kabinet informoval poslancov o čerpaní eurofondov vrátane toho, koľko z nich Slovensko nestihne vyčerpať a aká je výška korekcií.


Kollár chcel zvolať k čerpaniu eurofondov mimoriadnu schôdzu parlamentu, zaradením tohto bodu do programu 51. schôdze sa Pellegrini mimoriadnemu zasadnutiu národnej rady vyhol. Bývalý predseda finančného výboru považuje čerpanie eurofondov na Slovensku za katastrofálne. "Robert Fico sa z politickej zodpovednosti za katastrofálnu situáciu v čerpaní eurofondov nevyvlečie," povedal Kollár. Predsedu vlády vyzval, aby správu o využívaní eurofondov v NR SR osobne predniesol. Na zvolanie mimoriadnej schôdze k eurofondom má opozícia podpisy 62 poslancov, o ďalšom postupe rozhodne po vládnej správe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies