Paríž nebude odoberať francúzske občianstvo osobám podozrivým z terorizmu

NETKY.SK • 23 December 2015, 10:29 • 2 min
Paríž nebude odoberať francúzske občianstvo osobám podozrivým z terorizmu

PARÍŽ - Francúzska vláda upustila od plánov oznámených krátko po novembrových teroristických útokoch v Paríži, na základe ktorých mali prísť občania s dvojakým občianstvom v prípade podozrenia z terorizmu o francúzske občianstvo. Oznámila to dnes francúzska ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová, ktorú citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Taubirová spresnila, že vládny zámer bol stiahnutý z návrhu novelizácie ústavy, ktorú predstavia v stredu. "Predstavovalo to základný problém z hľadiska národnostných práv určených miestom narodenia, na čom mne osobne veľmi záleží," uviedla ministerka v rozhovore pre alžírsky rozhlas.

 

Medzi ďalšími opatreniami zahrnutými v návrhu legislatívnej úpravy je i zákaz vstupu na územie Francúzska pre osoby s dvojakým občianstvom, ktoré predstavujú teroristickú hrozbu. Má sa tým predísť tomu, aby sa francúzski občania bojujúci v radoch islamských extrémistov vrátili do vlasti.

 

Schválenie ústavnej zmeny si však vyžaduje trojpätinovú väčšinu hlasujúcich zákonodarcov v oboch komorách parlamentu alebo úspešné referendum, pripomína Reuters.

 

Momentálne je možné zbaviť francúzskeho občianstva iba naturalizovaných občanov Francúzska. Rozšíriť túto možnosť na všetky osoby s dvojakým občianstvom názorovo rozdelilo politikov z ľavicového i pravicového spektra francúzskej politickej scény.

 

Keďže francúzske občianstvo možno udeliť ľuďom narodeným na francúzskej pôde, v krajine žije množstvo ľudí s dvojakým občianstvom, ktoré majú i občianstvo bývalých francúzskych kolónií, najmä z oblasti severnej Afriky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies