Papierové diaľničné nálepky by mali od roku 2015 nahradiť elektronické

NETKY.SK • 17 Október 2013, 06:23 • 2 min
Papierové diaľničné nálepky by mali od roku 2015 nahradiť elektronické

BRATISLAVA – Na Slovensku by sa mali zaviesť do praxe elektronické diaľničné známky v roku 2015. S ich zavedením počíta návrh zákona o diaľničnej známke, ktorý pripravil rezort dopravy. Jeho šéf, minister Ján Počiatek (Smer-SD) návrh predstavil poslancom v závere druhého rokovacieho dňa 25. schôdze Národnej rady (NR) SR.

slovakia

left justify in out

Papierovými diaľničnými nálepkami platia v súčasnosti všetky autá do 3,5 tony za jazdu po spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest. Takýto systém na Slovensku funguje od roku 1996. Podľa rezortu dopravy je pri stúpajúcom počte áut a súčasných požiadavkách už prekonaný a neudržateľný. Zároveň v ňom existuje aj niekoľko problémov. Napríklad umiestnenie nálepky na prednom skle auta a s tým spojená kontrola diaľničných známok políciou. Tiež obmedzené možnosti predaja nálepiek, náklady spojené s ich výrobou a distribúciou alebo ich falšovanie a krádeže.

Navrhovaný elektronický systém predaja tak má podľa ministerstva priniesť vyšší komfort a širší spôsob nákupu diaľničných známok. Zároveň by sa už nemali vyskytovať také obmedzenia pri kontrole nálepiek políciou. Napríklad, keď sa spomaľovala doprava a tvorili sa kolóny. "Rovnako návrh zákona ráta so zefektívnením kontroly, ako aj so zavedením objektívnej zodpovednosti," doplnil rezort dopravy.

Poslanci parlamentu sa v závere dnešného rokovacieho dňa venovali ešte Návrhu na vyslovenie súhlasu NR SR s Aktami svetovej poštovej únie a tiež s Dohovorom o prepravnej zmluve v medzinárodnej cestnej nákladnej doprave. V rokovaní by mali opäť pokračovať vo štvrtok 17. októbra. Na rad by sa mala dostať séria vládnych návrhov zákonov z dielne ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies